6 bizarnih načina na koje ljubav utiče na telo

19/02/2023 09:28

6 bizarnih načina na koje ljubav utiče na telo

 

Osećaj zaljubljenosti ispunjava mozak hemikalijama koje izazivaju niz osećanja, od zadovoljstva do intenzivne koncentracije. 

Ipak, zaljubljenost ne utiče samo na naš mozak, a hemikalije koje ovaj organ ispušta uzrokuju rekacije u celom telu. U nastavku saznajte šta ljubav čini našem organizmu.

Postajemo srećniji

Inicijalna zaljubljenost dovodi do euforije, jer raste nivo dopamina u mozgu, koji ima isti efekat kao nagrađivanje. Uz to, ovaj hormon nas čini zadovoljnijima.

Lek za bol

Samo kada vidimo fotografiju osobe u koju smo zaljubljeni, smanjuje se bol. Jedna studija je pokazala da dodirivanje voljene osobe utiče na smanjenje bola.

Ne prestajemo da gledamo voljenu osobu

Razlog se krije u tome što gledanje partnera u oči pojačava osećaj zaljubljenosti i privlačnosti.

Crvenimo

Adrenalin koji nastaje kada smo u pristustvu osobe u koju smo zaljubljeni utiče na proširenje krvnih sudova, dovodi do bolje cirkulacije krvi i širenja kiseonika kroz celo telo, što uzrokuje crvenilo na licu.

Smanjuje rizik od srčanog udara

Jedna studija pokazala je da osobe u braku imaju manji rizik od srčanog udara, bez obzira na godine, za razliku od osoba koje nemaju partnere. Razlog se krije u tome što, između ostalog, partneri imaju manje loših navika, od osoba koje su same.

Celo telo reaguje

Osećaj zaljubljenosti dovodi do lučenja adrenalina i hormona norepinefrina, koji ubrzava rad srca, dovodi do pojačanog znojenja, pa čak i vrtoglavice.

19/02/2023 09:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments