Vitamin D i njegov značaj

05/03/2020 13:28

Vitamin D i njegov značaj

Vitamin D ili sunčev vitamin ima veliki značaj na naše zdravlje. Pomaže jačanju kostiju i mišića i njegov nedostatak može da dovede do nevolja sa zdravljem. Stručnjaci sve više naglašavaju njegov značaj na naš organizam.

Vitamin D se stvara u koži prilikom sunčanja, dok se potrebe za dodatnim količinama vitamina D dobijaju iz hrane. Dobri izvori su: riblje ulje, morska riba, buter, jaja (žumance). Stručnjaci navode kako bi bilo idealno svakodnevno izlaganje suncu od 10 do 15 minuta u periodu od 11h do 13h bez zaštitnog faktora, jer prilikom sunčanja se stvara vitamin D u koži prirodnim putem.

Proocenjuje se da više od milijardu ljudi na svetu pati od nedostatka vitamina D. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje neraspoloženje, depresiju, umor, dovodi do slabljenja kostiju i pojačanog znojenja.

Uz sve ovo, manjak vitamina D negativno utiče na zdravlje mozga. Naučna istraživanja pokazala su da osobe koje pate od manjka ovog vitamina u organizmu imaju problema sa memorijom, koncentracijom i imaju loše rezultate na poslu. Uz sve to, nedavna istraživanja otkrila su da nedostatak vitamina D može da dovede i do šizofrenije.

Zbog svega ovoga, savet jeste da, ukoliko niste u mogućnosti da provodite vreme na sunčevoj svetlosti, naročito tokom radne nedelje, kada ste na poslu, konzumirate namirnice bogate ovim vitaminom. Najbolji izvor jeste prirodna sunčeva svetlost, a pored toga, njega ima i u namirnicama poput džigerice, jaja, mleka, bademovog mleka i soka od pomorandže.

05/03/2020 13:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments