Kućni ljubimci nas čine zdravijima, a evo i kako!

29/01/2023 10:28

Kućni ljubimci nas čine zdravijima, a evo i kako!

Ukoliko vam je potreban još neki razlog da zavolite svog krznenog prijatelja, mi vam nudimo čak sedam!

Manje smo usamljeni

Studije su pokazale da starije osobe koje su nekada imale kućnog ljubimca se osećaju za 36% manje usamljenima u starijoj dobi. A dobro znamo da usamljenost dovodi do srčanih oboljenja i Alchajmera.

Bolje nošenje sa stresom

Jedna mala švedska studija pokazala je da se kod žena nivo stres hormona kortizola znatno smanjuje nakon samo 15 minuta maženja psa. Isto tako, pokazano je da posedovanje psa dovodi do povećanja oksitocina.

Ljubimci štite srce

Posedovanje mačke uklanja rizik od srčanog udara, pokazala je jedna studija, koja je istraživala osobe koje za ljubimce imaju mačke, koja je trajala 20 godina. Naime, vlasnici mačaka su imali manje stresnih situacija u toku dana.

Ljubimci pomažu mozgu

Ljubimci, kakvi su mačka ili pas, pomažu da budemo koncentrisaniji, da bolje pamtimo i pri boljoj pažnji, pokazale su studije.

Ljubimci i više vežbanja

Istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju psa, vežbaju u proseku pola sata duže nedeljno, ne računajući šetnje sa ljubimcem.

Uklanjaju bol

Pokazano je da su osobe koje su imale ljubimce, nakon operacija, koristile manje lekova protiv bolova, za razliku od onih koji nisu imali ljubimca.

Manja šansa za alergije

Bebe koje su u kontaktu sa ljubimcima u domu, imaju mnogo manje šanse da kasnije razvju alergije, pokazale su studije.

29/01/2023 10:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments