Šta zagađen vazduh radi našem telu?

16/01/2023 09:46

Šta zagađen vazduh radi našem telu?

Zagađenje vazduha podrazumeva prisustvo hemikalija, čestica ili bioloških materijala koji utiču na zdravlje ljudi i drugih živih bića, ali i na prirodnu sredinu.

Šta izaziva zagađenje vazduha?

Veći rizik od autizma

Trudnice koje žive u naseljima u kojima ima mnogo smoga ima dvostruko veću šansu da rode dete sa autizmom. Zasad, nije dokazano kako zagađenje vazduha utiče na mozak bebe te izaziva autizam, a ovaj rizik povećava se u trećem semestru trudnoće.

Pročitajte i… Razvoj trudnoće po nedeljama

Slabi kosti

Prema studijama, zagađenja u vazduhu povećavaju rizik od osteoporoze i sličnih oštećenja kostiju. Pojedine hemikalije, kao što su one koje se ispuštaju izduvnim gasovima iz automobila, dovode do slabljenja kostiju i češćih preloma kod starijih ljudi. Razlog se krije u tome što pojedine čestice zagađenog vazduha utiču na smanjenu proizvodnju hormona kostiju- PTH.

Koža brže stari

Postoji mnogo dokaza kineskih stručnjaka koji su pokazali da u oblastima gde je zagađenje veliko, dovodi do promene u pigmentaciji kože, a u isto vreme izaziva prerano starenje. Razlog se krije u tome što te čestice sprečavaju ćelijama kože da se regenerišu. Mnoge kreme za sunčanje mogu da donekle pomognu u odbrani kože.

Glavobolje

Iako ovo još uvek nije dokazano, neke studije sugreišu da zagađenja iz vazduha izazivaju migrene i hronične glavobolje.

Oboljenja pluća

Ovo zaista i ima smisla: i najsitnije čestice udišemo, a one ulaze duboko u pluća. Velika količina ozona i drugih zagađivača vazduha mogu da pogoršaju stanje naših pluća i da izazovu brojna oboljenja, kao što je astma.

Rizik od srčanog i moždanog udara

Zagađenje može da izazove upale u plućima, koje dalje šalju signal celom telu, što može dovesti do srčanih i moždanih udara.

Oštećenja bubrega

Istraživanja američkih naučnika pokazala su da se izlaganje zagađenjima iz vazduha povećava rizik od brojnih oboljenja bubrega. Čestice naime ulaze u krvotok i putuju kroz telo, a organi sakupljanju veliku količinu ovih hemikalija.

Bolesti srca

Nova istraživanja Univerziteta Djuk pokazala je da izlaganje zagađenom vaduhu na ulicama gradova posebno negativno deluje na osobe starije o 60 godina. Pokazano je da čak i kratko izlaganje izduvnim gasovima, tokom jutarnje šetnje do prodavnice, loše utiče na respiratorni i kardiovaskularni sistem.

16/01/2023 09:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments