Zašto priroda svetluca?

22/10/2014 14:42

Zašto priroda svetluca?

Od srebrnkastih sardina do raznobojnih paunovih pera, priroda je puna raznih boja kakve čovek ne može da stvori.

Sada su britanski naučnici otkrili da postoji univerzalno objašnjenje za zadivljujuće boje u prirodi. Oni tvrde da su za to zaduženi mikroskopski slojevi kristala koji se nalaze na tim površinama.

Prema izveštaju koji je za BBC napravila Viktorija Džil, životinje su razvile sićušne strukture koje bolje reflektuju svetlost od bilo koje strukture koju čovek napravi.

Istraživači na Univerzitetu u Bristolu rekli su da bi čovek mogao ovo da iskoristi tako da, na primer, napravi efikasnije LED sijalice.

– Ono što je bitno je da su ti kristali različite debljine, rekao je za BBC dr Tom Džordan, član istraživačkog tima.

Ti nanokristali različite debljine mogu se pronaći kod raznih buba, leptira, i sardina, a svi oni proizvode efekat koji se zove Andersonova lokalizacija.

Ovaj efekat se odnosi na fizički fenomen kada se sprečava prolazak svetlosnih zraka kroz neki materijal. Svetlost ulazi u taj materijal i tu se menja u njegovim različitim slojevima. Kada svetlost izađe napolje, ona stvara metalik efekat.

Moguće je da ribe stvaraju ovaj efekat da bi se odbranile od grabljivica, jer se reflektovanjem svetlosti najbolje uklapaju u svetlosnu okolinu okeana, što znači da ih je teže primetiti.

Kada bi ljudi mogli taj mehanizam da primene na LED sijalice, mogla bi se napraviti mnogo efikasnija LED svetla koja troše manje energije.

22/10/2014 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments