Ovu vrstu orhideje koristimo u ishrani

20/06/2022 13:49

Ovu vrstu orhideje koristimo u ishrani

Vrsta orhideje, bogata neodoljivim mirisom i slatkastim ukusom predstavlja jedan od čestih začina u ljudskoj ishrani.

Reč je o najpopularnijem slatkom začinu na svetu.

Mahune vanile

Mahune vanile karakeristične arome su plod orhideje Vanilla planifolia.

Orhideja je jedna od delikatnijih i nalepših biljaka na svetu, a pored toga ima i jestiv plod.

Iako cvet živi samo jedan dan, on ustupa mesto daljem razvitku mahune. Mahune vanile beru se ručno, a zatim se suše narednih šest meseci. Vanila predstavlja jedan od najskupljih začina na svetu, odmah posle šafrana.

Vanila koju konzumiramo potiče od orhideje koja je karakteristična za područje Meksika. Reč vainilla je španskog porekla, a u prevodu znači “mala mahuna”.

Proizvodnja vanile

Meksiko je do sredine 19. veka bio vodeća zemlja u proizvodnji vanile. Monopol je razbijen 1819. godine, kada su je Francuzi preneli u svoju koloniju na Madagaskaru i na Mauricijus.

Za uzgajanje vanile, koja je puzavica, potrebni su posebni uslovi. Naime, puzavici je potrebna odgovarajuća potpora kako bi rasla uvis pravilno.

U prirodi, vanila ostvaruje rast zahvaljujući drveću. Proces oprašivanja vanile je komplikovan proces, iako je za biljku karakteristično da nosi muške i ženske cvetove.

Kako bi se izbeglo samooprašivanje, vanila se oprašuje ručno.

Ova biljka se danas, industrijski gaji u pet svetskih oblasti, i svaka vrsta poseduje određene karakteristike. Najveći proizvođač vanile poznate kao burbon vanila je Madagaskar. Ovu vrstu karakteriše blaga, kremasta i slatka aroma, dok vanila sa Tahitija podseća na voće.

Postojbina i nekadašnji najveći proizvođač vanile, Meksiko, danas je zanemarljiv proizvođač.

Vanila i medicina

Vanila se nekad koristila kao protivotrov ujeda insekta, dok je u kombinaciji sa čokoladom lečila nadustost. Korišćena je kao lek za ublažavanje disajnih problema, protiv kašlja, u lečenju stomalnih tegoba, kao i za smirivanje histerije.

Danas se najčešće koristi kao dodatak raznim sirupima, kako bi im obezbedila podnošljiv ukus.

20/06/2022 13:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments