Otkrivena nova vrsta slona

27/02/2018 12:27

Otkrivena nova vrsta slona

Na svetu postoje tri vrste slonova, a ne dve, kako se dosad pretpostavljalo, a njihovo porodično stablo je mnogo kompleksnije nego što smo mislili.

Dosad, verovali smo da postoje Afrički i Azijski slonovi, koji se razlikuju u veličini i u tome koje ženke imaju kljove. Sada, biolozi veruju da postoji dve vrste slona iz Afrike- šumski i savanski.

Nova vrsta slona

Prošle godine, studija je otkrila genetičke razlike ove dve vrste, s tim što je šumski blisko povetan sa izumrlom vrstom slonova sa pravim kljovama, nego li savanski slon. Sada, tim kombinuje ova otkrića sa mamutima.

Poređenjem 12 genetskih odlika, 6 od živih vrsta slonova i osam od izumrlih slonova, mamuta i mastodonsa, pokazano je da postoji genetski tok između mamuta i mastodonta, kao i između predaka modernih slonova.

To ukazuje da su se vrste tokom istorije ukrštavale. Ipak, ne postoji još uvek dokaz, ali naučnici veruju da se u nekom trenutku evolucije, porodično stablo odvojilo, te su slonovi i mamuti postali odvojeni. Vremenom, savanski i šumski slon su se, pored izgleda, razdvojili i kada je genetika u pitanju.

Šumski slon tako ima ravne kljove i mamutske gene. Ipak, ove dve vrste i dalje mogu da se međusobno razmnožavaju.

27/02/2018 12:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments