Kako šargarepa utiče na vid – mit ili legenda?

02/10/2020 14:17

Kako šargarepa utiče na vid – mit ili legenda?

Ako jedete puno šargarepe zaista možete imati žutu kožu, narandžastu, ovo je u medicini poznato kao exanthema. Istina jeste da šargarepa i generalno dobro utiče na vid, jer sadrži dosta beta-karotena koji se po potrebi u organizmu pretvara u vitamin A.

Iako su nam roditelji govorili da jedemo šargarepe da bi bolje videli a i mi ćemo istu priču verovatno servirati budućim generacijama, kako je tako lakše decu navesti da konzumiraju povrće… ovo ipak nije u potpunosti istina. Mit o tome da šargarepa poboljšava vid ustvari je ratna legenda, iz II Svetskog rata, kojom su Britanci obmanuli naciste.

Šargarepa je zaista oduvek bila povezana sa zdravstvenim benefitima. Čak je u srednjem veku važila kao lek za sve – od ujeda zmije do polno prenosivih bolesti. Ali sa vidom je šargarepa povezana tek u godinama ratovanja, kada su nacisti svakodnevno bombardovali London.

Poznati britanski piloti, kao što je John „Cats’ Eyes“ Cunningham, su sa svojim lovcima masovno obarali nacističke bombaše i pre nego bi oni stigli do Londona- i to čak i po mraku! Što je svetuu tada bilo neverovatno…pitali su se koje je njihovo tajno oružije, pa su dovitljivi Britanci iz British Royal Airforce (RAF), odlučili da ispred istine stave paravan zdrave ishrane, ne znajući da će time zauvek proslaviti šargarepu kao lek za bolji vid. 

RAF je za bolji vid svojih pilota, naročito noćni, okrivio velike količine šargarepe koje su navodno jeli njihovi piloti poput super- hrane. Ovo im je pomoglo da oštro vide i odstrele nacističke avione.

Oštro po noći, poput radara?  Upravo se radar krio kao tajno oružije RAF-a, koje je poput dobrog saveznika sakrila šargarepa. Šargarepa kao ratni heroj. Naime Britanija je baš tada tajno razvijala radar. Prve radare Airborne Interception Radar (Al), su počeli koristiti 1939. godine, oni su mogli detektovati nacističke avione i pre nego su stigli do Engleskog kanala. Moćna tehnologija u razvoju morala je biti sakrivena.

Na ovu propagandu sem nacista, kako je morala biti veoma uverljiva, naseli su i sami Britanci. Uskoro su počeli masovno uzgajati šargarepu, jesti je u svim kombinacijama i jelima, kako bi poboljšali svoj vid poput pilota. Verovatno odatle i ona „pilotski vid“. Velika Britanija je masovno organizovala takmičenja u jelima pravljenim od šargarepe, pisani su kuvari u kojima se nalaze isključivo jela od narandžaste ratne saveznice Britanaca, čak je i Volt Dizni napravio nekoliko crtanih likova koji su promovisali ovo moćno povrće.

02/10/2020 14:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments