Najviša žena na svetu visoka je 215,16 centimetara

15/10/2021 12:43

Najviša žena na svetu visoka je 215,16 centimetara

Rumejsa Gelgi iz Turske, visoka je preko 210 centimetara, i po Ginisovoj knjizi rekorda, najviša je živa žena na svetu.

Gospođica Gelgi pati od Viverovog sindroma, koji između ostalog prouzrokuje ubrzan rast. Ipak, ona kaže da svaka prepreka može biti pretvorena u prednost, tako da treba da prihvatimo sebe onakvim kakvi smo.

Rumejsa je visoka 215,16 centimetara, i oficijelno je najviša živa žena na planeti. Ova dvadeset četvorogodišnja devojka iz Turske kaže: „Svaki hendikep može biti pretvoren u prednost, tako da prihvatite sebe onakvim kakvim ste. Budite svesni svojih potencijala i dajte sve od sebe.“

Ovo je drugi put da gospođica Gelgi ulazi u Ginisovu knjigu rekorda, jer je 2014. dobila titulu za najvišu tinejdžerku na svetu.

Od tada, ona je aktivistkinja koji se zalaže za druge ljude koji pate od retkih stanja. Uglavnom koristi invalidska kolica, mada može da hoda uz pomoć rama za hodanje.

Krejg Glendej, glavni i odgovorni urednik Ginisove knjige rekorda rekao je: „Čast je imati Rumejsu ponovo u knjizi rekorda. Njen nesalomivi duh i ponos što se izdvaja iz gomile je inspiracija.

Kategorija najviše žive žene nije nešto što se često menja, tako da sam uzbuđen što mogu ove vesti da podelim sa svetom.“

Najviši čovek na svetu, Sultan Kosen, takođe je Turčin. Njegova visina je 2018. iznosila 251 centimetar.

Najviša žena koja za koju se zna je bila Zeng Đinlijan iz Kine, koja je pre smrti 1982. bila visoka 246,3 centimetra.

15/10/2021 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments