Samo u Neumu legalno, a svuda u Evropi zabranjeno!

05/07/2020 13:14

Samo u Neumu legalno, a svuda u Evropi zabranjeno!

Ovo zadovoljstvo će vas koštati 50 eura, a samo ga morate unapred naručiti jel ga nemaju u frižideru. Neum je poznat kao jedino mesto u Evropi gde bez drakonske kazne, slobodno, možete uživati u prstacima.

Retka i kako poznavaoci tvrde – veoma ukusna školjka, nalazi se na menijima svih viđenijih restorana i hotela u Neumu. Cena nije naivna, kilogram košta oko 100 maraka a porcija najmanje 30 km, ali trošak se kažu isplati, kako u ovom specijalitetu nigde drugde u Evropi ne možete uživati.

Izlov ili „branje“ ove retke vrste školjki je u svim drugim zemljama starog kontinenta zabranjen, sem u BIH. Istina jeste da ove školjke možete naručiti i u drugim primorskim zemljama ali nelegalno, samo ih kuhinja neumskih restorana može reklamirati na sav glas i bez tajni. Prstace možete dobiti čak i po drugim gradovima Bosne, ali nisu sveži kao uz more i kažu da nije taj doživljaj.

Ekolozi osuđuju pomamu za ovim školjkama kao štetu prirodi i ovu vrstu hedonizma nazivaju snobizmom. Čak apelom na hrvatskim portalima pozivaju na ekološku svest i da Evropa nije bez razloga zabranila lov ove školjke.

Za prikupljanje prstaca neophodno je razbijanje kamene obale, kako oni rastu zavučeni duboko u stene čime se štite od prirodnih neprijatelja. U ovim stenama žive i druge brojne vrste biljaka i životinja koje se razbijanjem staništa ugrožavaju. Uništavanje ekosistema i strukture obale stvara se velik problem opstanka vrsta koje je nastanjuju.

Prstaci rastu izuzetno sporo, najmanje deset godina im treba za rast od jednog centimetra, što znači da oni koji se nađu na tanjiru imaju oko sto godina.

Ova ilegalna trgovina i lov nisu suzbijeni, pa ni u Hrvatskoj, gde se pored velikih kazni ilegalni lovci kažnjavaju i zatvorom. Ali sasvim je neobično da neumska obala daje dovoljnu količinu prstaca za toliku potražnju i ponudu te se veruje da se oni love i na obalama Hrvatske. 

05/07/2020 13:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments