Sve vrste duga

14/04/2023 09:27

Sve vrste duga

Duga je fenomen prirode koji predstavlja najlepši most na svetu. Vekovima je inspirisala mnoge legende i mitove, i privlačila velike umove. Duga predstavlja simbol mira.

Milijarde mikroskopskih duga stvaraju jednu jedinstvenu dugu. Ona je vidljiva samo kad posmatrač gleda kišnu zavesu ispred sebe, osvetljenu Suncem koje je iza njegovih leđa. Prelamanje sunčeve svetlosti kroz sitne vodene kapi stvara vizuelni efekat koje oko prima i vidi kao dugu.

Vrste duga

Albino duga

Bela duga postoji. Ova duga može nastati u magli i bez kiše. Dovoljno je da vazduh bude pun fine vodene prašine i da na nju padnu Sunčevi zraci, pod određenim uglom. Tada se, iz razloga što sitne kapljice lošije razlažu Sunčevu svetlost, pojavljuje bela traka na nebu. Kao nadoknadu za odsustvo boja, zahvaljujući razlaganju svetlosti u finim kapljicama, posmatrač često može prisustvovati rađanju dodatnih duga.

“Ulične svetiljke” duga

Duga ulične svetiljke za razliku od Sunca, emituju zrake koji se šire u svim pravcima. U ovom slučaju, luk duge se formira približno pod uglom od 45 stepeni. Raspored kapi na kojima se luk stvara neobičnog je oblika, pa samim tim i oblik duge- dva plitka međusobno povezana luka.

Crvena duga

Što je Sunce niže na nebeskom svodu, to njegovi zraci moraju da probijaju deblji sloj atmosfere. Kad je naša zvezda sasvim nisko na horizontu, svi plavičasti delovi svetlosti gube se i do nas stužu samo crveni i narandžaste. Tako osvetljene kapljice kiše rađaju dugu u tim tonovima.

Rosna duga

Duga na travi prekrivena rosom? Neobično jeste jer je okrenuta vrhom nadole, suprotno od nebeske. Ova rosna duga stvara se na kapljicama vode na travi, približno pod uglom od 45 stepeni prema osi koja spaja Sunce i posmatrača. U retkim prilikama rosa se prostire sve dok nam pogled dopire i u tom slučaju duga se produžava sve do horizonta pri čemu dobija oblik hiprebole. Svetlosni zraci koji stvaraju dugu na kapljicama rose, međusobno su paralelni Sunčevi zraci.

Mesečeva duga

Duga koja se pojavljuje na Mesečevoj svetlosti je retka pojava. Ne samo zbog toga što je Mesečeva svetlost slabija od Sunčeve, već i zbog doba dana i vremenskih uslova. Ako se zna da se oluje i pljuskovi najčešće javljaju u kasno popodne i ranu veče, to smanjuje mogućnost od pojave duge u noćnom periodu.

Duga se može manifestovati na vodopadima, kao i na običnoj prskalici za vodu.

14/04/2023 09:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments