Moćne grčke boginje

12/04/2018 15:16

Moćne grčke boginje

Teme vezane za grčku mitologije, uvek su zanimljive. Priče o bogovima i boginjama nas posebno intrigiraju. Njihova imena predstavljaju simbole raznih osobina, a često ih i koristimo. Ko su bile velike grčke boginje i zbog čega su toliko poznate? 

Hestija, boginja srca i doma

U antičkoj Grčkoj, na ukusnoj hrani i toplom domu punom ljubavi, zahvaljivali su Hestiji. Legenda kaže da je bila odgovorna za sukob između Apolona i Posejdona. Odbila je obojicu i ostala devica po zahtevu Zevsa.

Atina, boginja rata i mudrosti

Ženski pandan bogu Aresu, Atina je boginja rata ali i mnogih drugih stvari poput mudrosti, hrabrosti, civilizacije, matematike, snage, strategije, veština i umetnosti. Zanimljivost vezana za Atinu je način njenog rođenja, izrasla je iz Zevsove glave kao odrasla i obučena u oklop. Iako je zadavala Zevsu mnogo glavobolja, bila je njegovo omiljeno dete. Smatra se zaštitinicom grada Atine i civilizacije.

Hera, boginja braka i rađanja

Hera je bila Zevsova žena i sestra, kraljica Olimpskih bogova. Poznata je po ljubomori i osvetoljubivosti, zbog toga su je se plašili više nego što su je voleli.

Afrodita, boginja ljubavi, lepote i zadovoljstva

Priča ove boginje je vrlo zanimljiva, a počinje njenim rođenjem. Dok jedni tvrde da je ćerka Zevsa i Dione, drugi se drže druge, pomalo bizarne teorije. Teorija kaže da je Afrodita rođena u moru, iz krvi i delova boga Urana.  Afrodita je poznata po neverovatnoj lepoti i brojnim ljubavnicima.

Demetra, boginja agrikulture, žita i hleba

Najpoznatiji mit o Demetri je njena reakcija na Hadovu otmicu njene ćerke, Persefone. Ophrvana tugom, Demetra je bezuspešno tražila svoju kćer. Posledice su bile katasrofalne, usevi su prestali da rastu i da propadaju. Zevs je morao da reaguje, pa je Persefona vraćena majci, ali je Had uspeo da je prevari i veže sa sebe, tako da je morala da bude sa njim trećinu godine, svake godine. Možete li da pogodite koji su to periodi u godini?

Nika, boginja brzine, snage i pobede

Grci su obožavali Niku jer im je pružala snagu i brzinu, pa su tako bili uspešni ratnici i pobednici. Često je provodila vreme sa Zevsom i pomogla mu je u bici protiv Titana.

Gaia, majka boginja, majka Zemlja

Gaia je majka Zemlja u grčkoj mitologiji. Rođena je iz Haosa, razvijala se i vladala univerzumom pre svih, jer je ona stvorila sve. Stvorila je zvezdano nebo, mora i planine. Gaia i Uran su stvorili Titane.  Pre obožavanja Zevsa, Grci su se klanjali Gaii kao majci boginji. Podignuto je nekoliko hramova u njenu čast.

Niks, boginja noći

Kao boginja noći, Niks je činila noć. Smatralo se da je Niks ta, koja prekriva dan i oblači ga u tamu. Prema mitologiji rodila je svetlost i dan, kao i Tri sudbine, san, smrt, bol i razdor.

12/04/2018 15:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments