Kako je nastao čips?

13/04/2023 11:11

Kako je nastao čips?

Čips ili hrskavi krompir koji je nezaobilazna grickalica na zabavama i druženjima, a mnogima čak i užina, nastao je na prilično jednostavan način i to zahvaljujući jednom zanovetalu.

Istorija čipsa

Sve se odigralo davne 1853. godine u jednom otmenom restoranu u predgrađu Njujorka. Gospodin koji je naručio krompir kao prilog, bio je nezadovoljan posluženim uz objašnjenje da je predebelo sečen. Kuvar Džordž Kram je prihvatio primedbu i odmah je isekao kriške krompira tanje.

Međutim, gospodin je i dalje bio nezadovoljan. Ovog puta kuvar se naljutio i isekao je krompir na tanke listiće, pa ih bacio na vrelo ulje i dodado dosta soli. Želeo je da se osveti bezobrazno zahtevnom gostu. Shvatio je da krompir tako pripremljen, neće moći da se jede viljuškom.

Nakon što je probao krompir, gospodin zanovetalo bio je prezadovoljan. Toliko, da je poručio još jednu porciju. Ubrzo je čips, koji je tada nosio naziv “saratoga čips”, postao glavno jelo na meniju ovog restorana. Prodavao se po prodavnicama, a kasnije su otvorene otvarene i fabrike koje su ga proizvodile u velikim količinama.

Najviše čipsa na svetu pojede se u Sjedinjenim Američkim Državama.

13/04/2023 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments