Gde se nalazi “Grad sa stotinu imena”?

06/06/2018 12:04

Gde se nalazi “Grad sa stotinu imena”?

Grad u Holandiji koji je poneo titulu Evropske prestonice kulture 2018. godine je “grad sa stotinu imena”.

U pitanju je grad Leuvarden, Luvander ili Ljauer.

Grad sa stotinu imena

U pitanju je glavni grad provincije Frizija (Frizlend), Leuvarden, kojeg krasi istorijski trg Oldehufsterkhof. Pored trga nalazi se nedovršena kula De Oldehofe, koja datira iz 16. veka, a nagnuta je tako da prestiže toranj u Pizi.

Tu se nalazi i blistavi Nacionalni muzej keramike “Princesseuf” i kuća sa raritetima dinastije Ming i Pikasovim delima.

Najstarija kuća u ovom gradu datira iz drugog veka, iz rimskog doba. Naseljavanje grada trajalo je do 10. veka, dok je najstarija zgrada “The Grote of Jacobijnerkerk” izgrađena u drugoj polovini 15. veka.

Najpoznatija u svetu je Lan fan taal ili “zemlja jezika”. U pitanju je kuća posvećena hiljadama jezika. Zgrada se nalazi na trgu Oldehufsterkhof, a podignuta je u januaru 2018. godine. Predstavlja deo kulturnog programa, a u njoj se može videti i katalog od 6.270 jezika, kao i fizijski, odnosno provincijski jezik kojim se služi pola miliona Frizijaca, koji naseljavaju južnu obalu Severnog mora u Holandiji i Nemačkoj.

U Leuvardenu ili Leeuwardenu ili Liwwaddenu postoje tri službena jezika – holandski, stadfrizijski i zapadno-frizijski. Od jezika potiču i različiti nazivi za grad. U ovom gradu živi oko 128 nacionalnih manjina, a lokalno stanovništvo je izuzetno druželjubivo i otvoreno prema stranim jezicima i kulturama.

Ovaj grad upisan je i u Ginisovu knjigu rekorda jer je menjao ime čak 225 puta.

Kako u Holandiji do 19. veka nije postojao službeni pravopis, ljudi su pisali reči kako ih izgovarju. Tako je u provinciji za Leuvarden popularan naziv “Luwt”, dok su u školama, u proteklih nekoliko vekova, pokušali latinizirati ime u Leovardiju.

U Holandiji mnogi gradovi nemaju službeni naziv, dok ovaj grad ima 225 različitih naziva. Sasvim zasluženo nosi još jedan – „Grad sa stotinu imena“.

06/06/2018 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments