Činjenice o mačkama

23/04/2023 09:50

Činjenice o mačkama

Mačke su umiljate, lepe i nepoverljive – kada pomislite da ste napokon stekli njihovo poverenje, one vrlo lako mogu da vas razuvere. Brzina, spretnost u lovu i konstanto čišćenje su samo neke odlike mačaka, koje poznajemo. A da li ste znali koliko visoko mogu da skoče, zašto predu i koliku veličinu i kilažu mogu da dosegnu?

Najveća mačka na svetu

Na sajtu namenjenom ljubiteljima mačaka osvanula je fotografija Stefi Hirst iz Malburna – na kojoj je njen mačor Omer u svoj svojoj veličini. Naime, mačor je dugačak 120 centimetara i težak 14 kilograma, što ga svrstava na prvo mesto liste najvećih domaćih mačaka na svetu.

Mace gimnastičarke

Mačke su prave gimnastičarke – njihova razvijena anatomija i čula predstavljaju neverovatan dar , koji nas uvek impresionira. Mogu da skoče na visinu šest puta višu od svoje, a što je visina sa koje skaču viša to je mogućnost povrede manja. Fascinantno!

Da li je vaša mačka “levoruka”?

Svojstvo dominantne ruke nije karakteristično samo ljudima. Mačke itekako mogu imati svoju dominantnu šapu, pa je za ženke karakteristično korišćenje desne šape, dok mužijaci koriste levu.

Spavalice

Onaj ko ima devet života, verovatno mora i dugo da spava, pa tako mačke provedu 70 odsto svog životnog veka, spavajući.

Brzina do 50 kilometara na čas

Mačke pri trku mogu dostići i brzinu do 50 kilometara na čas. Izuzetno su precizne i sofisticirane pri hodu, ali spretni i brzi lovci.

Hladna inteligencija

Mačke se smatraju okrutnijim i hladnijim u odnosu na pse. Teške su pri pokazivanju emocija, a karakteriše ih izuzetna inteligencija.

Čula

Najizraženije čulo kod mačaka je čulo sluha, pa tako mogu čuti visokofrekvente zvukove. Njihove ušne resice mogu se okretati za 180 stepeni.

Zašto mačke predu?

Pravi razlog zbog kog mačke predu nije dokazan. Podrazumeva se da to rade kada žele nešto da nam “kažu”. Ukoliko žele da se pomire ili umanje agresiju. Često se dešava i da osete bol vlasnika, pa će se skupiti uz bolno mesto i početi da predu.

Najstarija mačka

Zabeleženo je da je najstarija mačka na svetu živela 38 godina.

Mačke se znoje kroz šape, dok isparavnje pluvačke kroz krzno omogućava održavanje normalne telesne temperature. U proseku, mačije telo je prekriveno sa oko 52 hiljade dlaka po kvadratnom centrimetru.

Zanimljivo je i to da je nastarija rasa mačaka Egipatska mau mačka, koja je u Starom Egiptu posmatrana kao sveta životinja. Dok je najmanja rasa mačke na svetu proglašena nacionalnim blagom Singapura. Singapurska mačka dostiže punu veličinu sa dve godine i prepoznatljiva je po specifičnoj boji krzna.

23/04/2023 09:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments