Najdublji rudnik dijamanata na svetu

16/09/2020 12:11

Najdublji rudnik dijamanata na svetu

O Miru kruže brojne legende, jedna od njih kaže da zvukovi koji putuju podzemnim tunelima predstavljaju vezu sa podzemljem..

Ovo je jedna od stvari za koju niste znali o najvećoj zemlji na svetu. Predstavlja dokaz koliko duboko i daleko ljubav prema dijamantima može da odvede čoveka. Dakle čuveni Mir ili Mirni je svetsko čudo koje je ljudskih ruku delo, to je rudnik dijamanata koji se nalazi u najslabije naseljenom delu Rusije na 8050 kilometara istočno od Moskve.

Divovska rupa široka je više od kilometra (1200 metara) i duboka 525 metara. Da nije rudnika, ne bi bilo ni grada kojem i duguje ime- Mirni. Nastao je pedesetih godina prošlog veka, nakon što je otkriveno da je Jakutija obećana zemlja dijamanata.

Ekspedicija na istok Sibira sa Jurijem Khabardinom na čelu ispostavila se kao jedna od najisplativijih u istoriji jer je otkrićem tragova kimberliteta koji ukazuje na tlo bogato dijamantima Sovjetski Savez postao dom najvrednijoj rupi na svetu.

Mirni je ubrzo privukao stanovništvo koje je u sibirsku hladnoću dovela želja za bogatstvom, a do šezdesetih je rudnik postao najveći u SSSR-u.

Godišnje se iz Mirnog izvlačilo dve tone dijamanata, bez obzira na temperature koje su se spuštale 40 stepeni ispod nule i tlo koje je smrzlo većinu godine, a leti se pretvara u močvaru. Tokom iskapanja mašine su nemilosrdno pucale.

Okvirno se procenjuje da je izvađeno dijamanata u vrednosti od oko 110 milijardi evra. Najveći pronađeni dijamant veličine je loptice za golf i vredi oko 2 milijona evra. Nakon II svetskog rata Rusiji je zarada od dijamanata pomogla da ponovo stane na noge.

Helikopteri se ne usuđuju leteti iznad ove rupe zbog razlika u temperaturi i upozorenja da bi ih mogla usisati, na svu sreću takvi slučajevi još nisu zabeleženi. Zbog neobičnih zvukova koji dopiru iz dubina rudnika nastaju brojne teorije o čemu se radi, a mnogi veruju da je rupa svojevrsna veza sa mračnim podzemljem.

Vlasnik Mira je ruska kompanija Alrosa, koja proizvodi oko četvrtine svetske količine dijamanata. Nakon zatvaranja zbog poplava rudnik i dalje delimično radi, iako ne kao u slavnim danima. Dijamanti se vade u mreži podzemnih tunela.

16/09/2020 12:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments