Arheolozi otkrili Jerusalimske sarkofage u Srbiji!

21/08/2020 13:45

Arheolozi otkrili Jerusalimske sarkofage u Srbiji!

Ovim spektakularnim otkrićem grupa arheologa je otkrila jerusalimske sarkofage u kojima su sahranjene osobe sa Bliskog istoka.

Viminacijum opet iznenađuje- pronađena su čak tri bogato ukrašena rimska sarkofaga od olova, oni su retkost i misterija za nauku i svaki primerak se smatra senzacijonalnim otkrićem.

Pretpostavka arheologa je da su u njima sahranjene osobe poreklom sa Bliskog istoka, odakle je od polovine drugog veka u prestonicu provincije Gornje Mezije stigao veliki broj doseljenika.

Ukrasi u obliku kvadrata, deltoida, zrakasto ukrašenih linija sa strelicama i astagala su tipični geometrijski motivi koji su se razvijali u jerusalimskim radionicama i širili tokom drugog i trećeg veka širom rimskog carstva- za Novosti izjavljuje arheolog dr Bebina Milanović iz Naučnog centra Viminacijum- Sahrane pokojnika u sarkofazima od olova nisu bile praksa Rimljana. U olovnim sarkofazima su uglavnom sahranjivana deca i žene. Pokojnici su nesumnjivo pripadali višem društvenom staležu, jer su porodice mogle da priušte kovčeg od metala. Sasvim je izvesno da su sahrane u sarkofazima od olova pripadale stanovnicima sa Bliskog istoka koji su kao vojnici, trgovci i zanatlije naseljavali ostale delove Carstva, naročito u 2. i 3. veku.

Ukrasi na sarkofazima u obliku deltoida u koji je upisan krst navode na pitanje da li je možda reč o onekoj ranohrišćanskoj sekti. Na olovnim kovčezima nema nijednog podatka o pokojnicima za razliku od kamenih sarkofaga, na kojima su ispisane prave biografije.

U sarkofazima pronađeni ovih dana u Viminacijumu bila su sahranjena deca uzrasta od osam meseci do desetak godina. Reljefni motivi na sarkofazima su identični onima koji se mogu videti na olovnim sarkofazima pronađenim u Siriji i Palestini!Najveća zagonetka za arheologe su savijeni, izuzetno tanki srebrni listići sa urezanim magijskim natpisima, koji će morati da se otvore posebnim metodama da bi tekst na njima mogao da se pročita. Slični magijski natpisi na armejskom, samo na zlatnim listićima, pronađeni su pre nekoliko godina takođe u deečijem grobu u Viminacijumu i izazvali su svetsku senzaciju.

Samo po sebi otkriće tri olovna sarkofaga je vanserijsko, a pravo je čudo da su dva od tri ostala neopljačkana – kaže arheolog Ilija Danković iz Naučnog centra Viminacijum – prvo smo pronašli kovčeg devojčice sahranjene sa raskošnim grobnim inventaro, što je neuobičajeno za Rimljane koji nisu imali običaj da zlato polažu u grobove, smatrali su da to rade samo prosti i varvari. Ipak postojao je izuzetak, prilikom gubitka kćeri koja nije doživela da se uda, deo miraza je polagan uz nju.Možda je upravo to ovde slučaj, jer su uz pokojnicu položene naušnice, dva zlatna prstena i jedinstven medaljon od zlatnog lima u obliku pelte, štita Amazonki, koji ima zaštitničku simboliku.

izvor: Viminacijum

21/08/2020 13:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments