Na današnji dan rođena Jovanka Orleanka

06/01/2017 09:23

Na današnji dan rođena Jovanka Orleanka

Na današnji dan, 6. januara 1412. godine, rođena je Jovanka Orleanka, francuska nacionalna junakinja, učesnica Stogodišnjeg rata.

Rođena je u malom šampanjskom selu Domremiju, koje se tada nalazilo pod vlašću vojvode Burgundije. Njena porodica bila je veoma siromašna, a njena dva brata i dve sestre preminulo su veoma mladi, dok je roditelje izgubila kada su Domremi osvojili Englezi.

Nakon toga, brigu o njoj preuzeo je njen ujak i njegova žena, koji su bili nešto bogatiji. U ranoj mladosti bila je pastirka, a svakog dana je odlazila u crkvu da se ispovedi.

Verovala je da je njena uloga na ovom svetu bila da posluša božiji poziv da pomogne francuskom zapovedniku Roberu Badrikuru i francuskom dofenu Šarlu VII Pobedniku u bici kod Vokulera.

Zbog njenog ponašanja i zaštite koju je uživala od strane prestolonaslednika Šarla, mnogi su je ismevali i smatrali je vešticom i engleskim špijunom.

Bez obzira na sve, Jovanka je učestvovala u nizu bitki koje su za cilj imale da oslobode delove Francuske od Engleskog uticaja i vladavine. Iako je bila i povređena, nije prestala da se bori.

Smatrala je da je nju Bog vodio kroz sve bitke u kojima je učestvovala i da je on štiti, iako nije znala ni da jaše ni da se bori. Kada je uspela da sa vojskom oslobodi grad Pate, čime je bio otvoren put za Rens, molila je tada krunisanog kralja Šarla VII da je oslobodi vojne obaveze, jer je time njena misija završena.

Međutim, ona je nastavila da se bori na strani francuske vojske, zbog čega je posle borbe za odbranu Kompjenja 1430. godine bila zarobljena. Iako je očekivala da će je kralj Šarl VII osloboditi i platiti za njen otkup, to se nije desilo, nego je bila data na čuvanje Jovanu Luksemburškom koji ju je prodao engleskom kralju Henriju VI.

Kada je postala englesko vlasništvo, oni su organizovali crkveno suđenje u gradu Ruanu protiv nje. Pred porotu je prvi put stala 21. februara 1431. godine kada je optužena za lažnog proroka, čarobnjaka, vešticu i jeretika, kao i za izvršenje masovnog zločina ubijajući engleske vojnike u borbi.

Na lomaču je osuđena 30. maja 1431. godine, kada je tačno u podne i spaljena na gradskom trgu pred masom ljudi.

I pored svega, Jovanka Orleanka je rehabilitovana i predstavlja jednog od najpopularnijih svetaca u Rimokatoličkoj crkvi.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

06/01/2017 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments