Danas je Svetski dan Roma

08/04/2015 13:10

Danas je Svetski dan Roma

Na današnji dan, 8. aprila 1971. godine održan je Prvi svetski kongres Roma u Londonu. Od tada, Ujedinjene nacije su proglasile taj dan za Svetski dan Roma.

Pored više diskusija koje su se održale na Prvom svetskom kongresu Roma, tada je zvanično usvojen i naziv “Rom”, kao i romska zastava i romska himna.

Svetski dan Roma – borba za ljudska prava

Posle 1971. godine održano je još sedam Svetskih kongresa Roma na kojima se govorilo o standardizaciji romskog jezika, borbi za ljudska prava pripadnika ovog naroda itd.

Na Prvom kongresu Roma, koji su finasirali Svetski savet crkava i Vlada Indije, prisustvovala su 23 predstavnika iz Jugoslavije, Španije, Čehoslovačke, Finske, Norveške, Francuske, Velike Britanije, Mađarske, Nemački i Irske, a kongres posmatrali i predstavnici iz Belgije, Kanade, Indije i Sjedinjenih Američkih Država.

Za zvaničnu himnu Roma uzeta je pesma “Đelem, đelem”, dok je zastava Roma sastavljena iz plavog dela, kao nebo – što je simbol slobode, zelenog dela, kao trava – što je simbol života koji je obeležen stalnim putovanjem i crvenog točka – što je simbol stalnog kretanja i života na točkovima.

Izvor: Nacionalna geografija

08/04/2015 13:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments