Patuljasti orao se posle 100 godina vraća u Vršac!

03/08/2020 10:04

Patuljasti orao se posle 100 godina vraća u Vršac!

Sa Vršačkih planina ovih dana stiže prelepa vest! Dva mladunca patuljastog orla (A. Pennata) novi su stanovnici ovog kraja i Vojvodine, u kojoj su se zadnji put gnezdili pre 100 godina.

Patuljasti orao (latinski Hieraaetus pennatus) srednje je velik orao iz porodice jastrebova ( latinski Acciptridae), gnezdi se na širem područiju južne Evrope, u severnoj Africi i delovima jugozapadne Azije.

Dužine je od 42 do 49 cm, a raspon krila mu je 110 do 135cm. Po obojenosti perja može biti svetla i tamna morfa. Voli da naseli očuvane komplekse šuma sa otvorenim terenima, ravnice i pobrđe, gnezda gradi na drveću.

Tipična je selica, zimu provodi u podsaharskoj Africi i južnoj Aziji. Glavna hrana su mu gušteri, drugi gmizavci i manji glodari pa naseljava predele gde je ovakav plen dostupan. Kao i većina ptica grabljivica problem ima sa nestankom staništa, trovanjem glodara, krađom jaja…

To je ono što bi trebalo da znamo za početak o novom – starom stanovniku Vojvodine koji je ove godine došao u paru i sada ima dva mladunca na vršačkim planinama.

Brigu o ovim životinjama kao i celom eko sistemu na Vršačkim planinama vode čuvari prirode PIO „Vršačke planine“ kojom upravlja JKP „ Drugi oktobar“ i oni to rade 365 dana u godini. Svakodnevno se sprovode sve mere zaštite. Saradnja sa stručnim institucijama je na najvišem nivou. Radi se i edukacija školaraca i stanovništva kao i posetioca vršačkih planina. Tako da ne moramo da brinemo, naši novi suzemljaci su maksimalno zaštićeni koliko je u moći to da uradi ljudski faktor.

„Ovo geografsko područje – Vršačke planine, Mali Rit i uopšte ovaj deo Banata je jako interesantan jer se praktično nalazi na tromeđi 3 velika regiona – jedno je panonska nizija, sa druge strane Dunava je Balkan, a istočno je karpatski region i svaki region za sebe ima biološke karakteristike koje se praktično ovde sučeljavaju i na ovom području mogu se naći specifičnosti sva tri regiona i zato je ovo područje jako interesantno jer je veoma bogato diverzitetom“, kaže Milivoje Vučanović, čuvar vršačkih planina.

03/08/2020 10:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments