Stare stene u srednjoj Evropi šalju zlonamerne poruke?

25/09/2018 13:11

Stare stene u srednjoj Evropi šalju zlonamerne poruke?

Na površinu reke u srednjoj Evropi izbile su stare stene sa zlonamernim porukama, ponovo?!

Naime, Evropljani su tokom vekova beležili visinu vodostaja, odnosno nizak vodostaj, rezbareći linije i datume na stenama duž reke.

Šta nam poručuju stene?

U pitanju je reka Elba, koja se proteže od Češke, preko Nemačke sve do Severnog mora. Natpisi na stenama duž Elbe datiraju iz 1616. godine.

Poznate kao “stene gladi” u Nemačkoj, upotrebljavale su se kao znak niskog vodostaja ili kao upozorenje na suše koje dolaze, loše žetve i teška vremena. Natpisi označavaju datume i nedaće u tim periodima, visoke cene i nedostatak hrane – glad.

Nekoliko desetina “stena gladi” pojavilo se u okolini grada Dečin, u blizini granice Češke i Nemačke. Na jednoj stoji natpis: “kada me vidite, plačite”. Ova stena je ubrzo postala prava turistička atrakcija.

Tokom izgradnje brane 1926. godine, kamenje se pojavljivalo češće nego ranije, prosečno 126 dana godišnje. Nivo reke je ovog leta posebno nizak.

Nije u pitanju prvo arheološko nalazište, otkriveno usled suše. Naime, do sada je otkriven spomenik star 4500 godina u Irskoj, bašta iz 17. veka u Engleskoj i potopljeno selo u Nemačkoj.

25/09/2018 13:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments