Najopasnija jela na svetu!

30/11/2020 10:02

Najopasnija jela na svetu!

Toliko ukusno da ne možemo da odolimo? Postoje li jela koja su toliko ukusna da bi ih pojeli po cenu smrti? Ili je u pitanju avanturistički, pustolovni duh i želja da se sve iskusi pa i čari potencialno ukusne hrane. Porivi su različiti, a činjenica o ovoj rizičnoj hrani stoji.

Jela mogu biti rizična, što zbog same namirnice, načina pripreme, načina konzumiranja jela, validnosti namirnica, alergija, a i različitih bakterija koje nose različita podneblja pa za putnike može biti prilično neugodno ako pojede ono što mi prosto svaki dan konzumiramo.

Koliko ste samo radoznali ili pak zaista planirate da probate neka od najopasnijih jela na svetu, bilo da to doživljavate kao izazov ili svojevrsni ukusni specijalitet, ovo je vaš vodič kroz tu avanturu.

Fugu (Japan)

Opasnost- smrt

Fugu, riba poznata i kao Blowfish, može vas ubiti u roku od jednog sata! Kod ovog specijaliteta smrtonosni tanjir i onaj sasvim bezazlen razlikuje način pripreme. Ukoliko je uklonjena jetra ribe i reproduktivni organi riba je bezopasni specijalitet. Kuvari koji je žele pripremati obavezni su da prođu obuku koja se fokusira samo na ovu vrstu ribe i traje čak tri godie.

Najveće tržište za Fugu u Japanu je u Shimonoseki, a možete ga kupiti i u supermarketima (savetuje se da kupci dobro pogledaju papirologiju kojom se potvrđuje saglasnost). Neki japanski proizvođači su čak uspeli da uzgoje i netoksični Fugu, iako oni pravi avanturisti tvrde da to oduzima svu opasnost iz igre i želju za „životom na ivici“.

 Casu Marzu (Sardinija)

Opasnost- opaka bolest želudca, „Želudačni myiasis“

Ovaj sir nije smrtonosan ali jeste dovoljno zastrašujuć da otera i najveće gurmane. Na prvi pogled sasvim obični ovčiji sir a kad malo bolje pogledate ovaj sir je pun crva- i to živih!

Sir se pravi tako što se u ranoj fermentaciji izlaže muvama koje ležu jaja u njemu, pa ona deluju kao katalizatori za fermentaciju. EU je ovaj sir zabranila, ali se izgleda još uvek ilegalno proizvodi, prodaje i kupuje na crnom tržištu Sardinije. Poznato je da meštani koriste ovaj sir na zabavama, kao specijalnu poslasticu za turiste, posebne prigode ili kao afrodizijak. Još jedna atrakcija- navodno, crvi mogu skočiti iz sira i to do 15 cm u visinu.

30/11/2020 10:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments