Šta je jabuka razdora

19/04/2018 14:06

Šta je jabuka razdora

Često kažemo “jabuka razdora”, kada mislimo na predmet nekog spora ili neslaganja. Fraza ima objašnjenje, a ono se nalazi u priči o boginjama u grčkoj mitologiji. Ova jabuka razdora, dovela je do Trojanskog rata.

U grčkoj mitologiji boginja razdora bila je Erida, kćer Noći i majka mnogih zala. Jednim postupkom, uzrokovala je veliki Trojanski rat, rat između Grka i Trojanaca.

Naime, sve se odigralo na svadbi boginje Tetide, majke velikog junaka Ahila. Svadbi su prisustvovali svi olimpijski bogovi, uključujući Heru, Zevsovu ženu. Sve je proticalo u veselju i muzici, dok Erida nije osmislila plan i ubacila na trpezu zlatnu jabuku sa natpisom Najlepšoj.

Svaka od tri prisutne boginje – Hera, Afrodita i Atina, smatrala je sebe lepšom od drugih, pa je jabuka postala predmet velikog spora. Kako niko od prisutnih bogova nije hteo da presudi, Zevs je naredio boginjama da posete smrtnika Parisa, kako bi on odlučio koja od njih tri je najlepša.

Za Parisa, sina trojanskog kralja Prijama, vezano je proročanstvo o propasti Troje. Iz tog razloga, otac je naredio da ga po rođenju ubiju, ali je uspeo da preživi i odraste među pastirima. Za jednog pastira prisustvo boginja značilo je strah, ali i bogatstvo. Hera mu je nudila vladavinu, Atina velike pobede, a Afrodita ljubav smrtnice, Helene. Paris se nije puno dvoumio i izabrao je Zevsovu kćer Helenu, koja je bila supruga spartanskog kralja Menelaja.

Sasvim je jasno da je Afrodita ispunila dato obećanje. Ljubav između Helene i Parisa rodila se odmah i izazvala veliku propast i stradanja za mnoge. Zbog toga se Eridina jabuka, naziva jabukom razdora – uzrokom velikog sukoba.

19/04/2018 14:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments