Muzički žanrovi koji povećavaju produktivnost na poslu

29/10/2021 11:42

Muzički žanrovi koji povećavaju produktivnost na poslu

Nije tajna da muzika utiče na naše raspoloženje, a naučnici kažu da pojedini muzički žanrovi povećavaju našu motivaciju i produktivnost, naročito na radnom mestu.

Klasična muzika

“Mozartov efekat” je poznati pojam u psihologiji. Naime, dokazano je da slušanje Mocarta utiče na abstraktno razumevanje sposobnosti, a eksperimenti su pokazali da se kod studenata koji su slušali Mocarta, povećao IQ te su imali bolje rezultate na testovima.

Muzika iz video-igara

Stručnjaci kažu da je ovde u pitanju pravi odabir i da je potrebno slušati muziku koja podiže raspoloženje i čini nas energičnijim. Takođe, ova vrsta muzike utiče i na imaginaciju te podstiče kreativnost.

Zvukovi iz prirode

Ovi zvukovi utiču na kognitivne sposobnosti, povećavaju fokus, a u isto vreme utiču na povećanje zadovoljstva.

Energična muzika

Istraživanja su pokazala da je kod sportista na rezultat uticala i vrsta muzike koju su slušali, a na primer pesma od grupe “Queen”- “we Will Rock You” imala je pozitivan efekat na produktivnost i osećaj veće kontrole i moći.

Instrumentali

Ponekad reči samih pesama mogu da skreću pažnju i misli, pa je stoga muzika bez reči mnogo bolja opcija. Uz to, ona smiruje um i telo, umanjuje stres i povećava koncentraciju.

29/10/2021 11:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments