Slepi miševi praktikuju francuski poljubac

25/03/2020 14:15

Slepi miševi praktikuju francuski poljubac

Američki naučnicu su nedavno otkrili jednu veoma čudnu naviku slepih miševa. Da bi se zbližele, ove životinje se ljube i razmenjuju krv koju su prethodno popili.

U pojedinim situacijama, ovaj običaj može i da spasi život. Ako neka jedinka nije jela danima, može da umre od gladi, u tom slučaju joj ovakav krvavi poljubac može spasiti život.

Naučnici su pokušalji da otkriju kako se stvara bliskost kod slepih miševa. Uočeno je da, onda kada su izolovani, dva slepa miša koja se i ne poznaju, počinju da brinu jedan o drugom, a ovo podrazumeva da čiste jedan drugog, nakon čega sledi ovakav poljubac.

Ako su neki slepi miševi iz različitih razloga sprečeni da sebi obezbede obrok, na ovaj način ga mogu dobiti besplatno. Ovaj običaj se može uporediti sa onim u kojima odrasle ptice donose hranu svojim mladuncima, regurgitacijom onog što su prethodno pojeli. Kod slepih miševa je reč o razmeni između dve odrasle jedinka.

Slepi miševi su jedini sisari koji se hrane samo krvlju, kojom se snabdevaju sisajući životinje veće od sebe, kao što su ovce. Ovi mali letači mogu popiti količinu koja iznosi do 50% od njihove težine.

25/03/2020 14:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments