Zanimljivosti o Petrovaradinskom satu!

23/12/2020 14:08

Zanimljivosti o Petrovaradinskom satu!

Novosađani gotovo nikad i ne gledaju vreme na tom satu, obrnute su kazaljke, a i zimi kasni a leti žuri pa ga od šale zovu i „pijani sat“. Ali ne možemo da zamislimo Novi Sad bez tog sat kule, i u stvari mi stalno gledamo u tu kulu, tako se orijentišemo, dogovaramo i poseban nam je užitak otići bliže Dunavu, na kej, u neki od mnogih kafića i restorana sa kojih možemo da posmatramo sat. Na keju postoji čak i restoran „Sat“ sa malom replikom sata unutar samog restorana, odavde je ubedljivo najbolji pogled na sat kulu.

Kulu sat koja krasi Petrovaradinsku tvrđavu, bastion Svetog Luja i vidi se iz skoro celog grada, Novom Sadu je poklonila austrijska carica Marija Terezija. Sat je napravljen u Alzasu u Francuskoj i postavljen je na mesto gde i sad stoji početkom 18. veka. Sat je zaštitni simbol Novog Sada, sistem orijentacije, poseban sjaj grada i čista ljubav novosađana. Mnogi su se prvi put poljubili pored sata, tamo se mladenci redovno slikaju, mnoge su devojke isprošene baš kraj sata. 

Sat nije samo novosađanima poseban, on ima i jednu „manu“- ili dve. Kazaljke koje pokazuju vreme su obrnute. Mala kazaljka pokazuje minute a velika sate. Ovo nije kakva greška nego je sa namerom napravljen sistem kako bi lađari videli vreme sa Dunava a i stanovništvo iz grada. U početku su za ovaj sat novosađani plaćali i satninu.

Sat takođe neznatno kasni zimi a žuri leti, zbog čega ga novosađani zovu „pijani sat“. Stvar je ustvari u mehanizmu koji reaguje na hladno i toplo.

Brojači se nalaze sa sve četiri strane kule, a njihov prečnik je i po 2.5 metra. Unutar sata se nalaze tri velike kugle teške i 80 kg koje pokreću mehanizam. Do nedavno se sta navijao ručno i to je radio majstor Lajoš Lukači. On ga je morao navijati dnevno, kako se osnova može okrenuti samo 33.5 puta što je nešto jače od dana. Novosađani ne pamte da sat nije bio navijen. 

Na samom vrhu ovaj Novosađanima dragi sat ima vetrokaz sa stranama sveta sa srcem, gde se obično nalazi koplje. Ovaj sata dakle zaista znači ljubav.

Kula je obnovljena 2013. godine – urađena je fasada, obnovljen spoljni mehanizam , kazaljke i pozlaćen je vetrokaz a unutrašnjost je očišćena.

Od 2016. godine, na inicijativu „Rotari“ grupe građana grada, sat je automatizovan pa sad gosn’ Lukač najzad može da odmori iako i dalje svakodnevno obilazi sat.

23/12/2020 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments