Najveći matrijarhat na svetu – Minangkabau

18/06/2018 10:32

Najveći matrijarhat na svetu – Minangkabau

Najveći matrijarhat na svetu nalazi se u planinskim krajevima Sumatre u Indoneziji. 

Muškarac se, u ovom naselju, pomatra kao gost u ženinoj kući.

Indonežanski matrijarhat

Na dan svadbe, ne ide se po mladu, ide se po mladoženju, koji verovali ili ne, nakon venčanja živi sa mladom i njenom porodicom.

U zapadnom delu Sumatre, u Indoneziji, nalazi se mesto u kojem žene vladaju. U pitanju je etnička grupa Minangkabau, poznata kao najveći svetski matrijarhat. Kod njih je sve u ženskim rukama.

Navodno je, prema legendi, kralj Maharajo Dirajoi, osnovao kraljevstvo Koto Batu, a nakon smrti ostavio je tri žene i tri sina, koji su tada bili bebe. Njegova prva žena preuzela je kraljevstvo i tada počinje doba matrijarhata.

Kada je nasleđivanje u pitanju, ćerke su te kojima sleduju polja pirinča, imanja i druge zaostavštine. Reč je o složenoj društvenoj strukturi, u kojoj deca naleđuju majčino prezime, a muž u porodičnoj kući svoje supruge posmatra se kao gost.

Kultura i religija

Kultura ovog naroda zasnovana je na lokalnim verovanjima i zakonima u kombinaciji s prirodnim elementima. Zastupljen je spiritualizam kroz lečenje i predviđanje budućnosti. Zanimljivo je i to da je pored hinduizma i budizma, uprkos matrijarhatu, prigrljen i islam, koji je patrijarhalno orijentisan.

Ceremonija venčanja

Poptuno suprotno poznatoj tradiciji, kada se radi o venčanju i svadbi u ovoj etničkoj grupi, mladoženja je taj koji napušta porodičnu kuću i seli se kod buduće supruge. Na osnovu njegovog obrazovanja, mladina porodica određuje i dodeljuje miraz.

Svečana ceremonija održava se u mladinoj kući, nakon što mladoženja stigne. Nose se tradicionalne nošnje, a novac, pokloni i hrana, koju mladina porodica nosi na glavi, daruju se mladoženji.

Vladavina žena

Kada dostigne određenu dob, žena kontroliše sve. Brak joj donosi određene privilegije. Naime, žena je glava domaćinstva, vodi imanje i igra veliku ulogu u razgovorima i ritualima.

Karakteristično je da vlast prelazi s žene na ženu.

Od muškarca se očekuje redovan prihod, kao i briga o deci i troškovima. Dešava se da muškarci nalaze poslove van sela, pa su tako duži vremenski period daleko od porodice i u tom slučaju, nemaju pravo glasa u vezi stvari i obaveza u kući.

Reč je o grupi naroda koja je ponosna na svoj matrijarhat, koji je u svetu odavno zamro.

Zastava u tri boje predstavlja tri planine koje su simbol buntovnog karaktera, poreklo običaja, kulture i hrabrosti.

18/06/2018 10:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments