Saveti kineskih medija kako preživeti nuklerani napad

07/12/2017 13:43

Saveti kineskih medija kako preživeti nuklerani napad

Tokom 20. veka, brojne vlade su, preko medija, savetovale javnost šta da radi u slučaju nuklearnog napada. Izgleda da su se ti dani, usled svetskih događanja, vratili.

Naime, kineske dnevne novine objavljene u provinciji koja se graniči sa Severnom Korejom, objavile su članak sa savetima kako preživeti nuklearni rat, uz šarene šeme i narctane likove, prenose svetski mediji. Osim ukoliko ne posedujete niti jedan vid informisanja, sigurno znate šta je dovelo do ovoga- nedavna aktivnost Južne Koreje i odgovori Kine, Japana i SAD.

U ovom članku novina “Jilin Daily“, pod nazivom “Znanje o nuklearnom oružju i zaštita” objašnjavaju se brojni načini u kojima bi nuklearna eksplozija mogla da usmrti, počev od radijacije, preko talasa, elektromagnetskih pulseva i zagađenja usled radijacije.

Izgled članka

Kako preživeti nuklearni napad

Ukoliko bi se nuklearna bomba aktivirala na zemlji, oko 50% energije krenulo bi u masovni smrtonosni vatreni talas, a ista količina energije bi bila pridodata i radijacijom. Ovo bi stvorilo temperaturu od +83,3 miliona stepeni Celzijusa.

Očigledno je da su šanse da preživite ukoliko se nađete blizu samog udara nikakve. Međutim, ukoliko ste dovoljno udaljeni, postoji mogućnost da preživite sam udar, ali ste i dalje pod dejstvom radijacije.

S tim u vezi, kineski mediji savetuju da u slučaju nuklearnog napada, pokrijete lice što je više moguće. Nakon toga, uklonite odeću sa sebe i odložite je, dobro se istuširajte, uključujući i nos i uši. Navodno, prethodna istraživanja su pokazala da bacanjem odeće koju smo imali prilikom nuklearnog napada, može za 90% da ukloni radioaktivnu supstancu koja se nalazi na nama. Što se samog sakrivanja tiče, članak raspravlja o tome da li je bolje sakriti se u jarak ili u reku. Ipak, ne savetuju se da se sakrijete u autombol.

Na kraju, članak naglašava da bi u slučaju nuklearnog napada, Kina sigurno uzvratila, ali da se uzima u obzir najgori mogući scenario, te da nema potrebe za širenjem panike.

Foto: Twitter

07/12/2017 13:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments