Na koji način ova vrsta mrava štiti koloniju?

10/05/2023 12:41

Na koji način ova vrsta mrava štiti koloniju?

Insekti su posve neobična bića koja nastanjuju našu planetu. Jedna od najpoznatijih vrsta, po marljivost, radu ali po tome što umeju biti prave napasti, jesu mravi. A da li ste znlali da postoje i one vrste mrava koje se žrtvuju za opstanak kolonije?

Živa bića evoluiraju i poseduju određene karakteristike. Život i svakodnevne obaveze predstavljaju svakodnevnu borbu za ljude, isto tako za životinje, ptice i insekte svakodnevnicu čini konstantna borba za opstanak.

Nova vrsta mrava

Nova vrsta mrava pojavila se na području džungle u Borneu. Nazivaju se Colobopsis exploden, jer je metod njihove odbrane eksplozivan, Naime, ukoliko osete da opasnost preti koloniji, kako bi je odbranili, žrtvuju se na specifičan način tako što eksplodiraju.

Pripadnici ove vrste ili radnici u koloniji, sadrže uvećane žlezde u telu, koje proizvode sluzavu, toksičnu žutu materiju.

Ukoliko dođe do napada na koloniju, ovi članovi napadaju napadača čeljustima, zatim se obavijaju i izvijaju oko njega dok im telo ne pukne, oslobađajući na taj način toksičnu materiju iz uvećanih žlezda. Ovakav način odbrane može ozbiljno da povredi pa čak i da ubije napadača.

Postojanje ove vrste zabeleženo je davne 1916. godine, ali nije jasno zašto su informacije o “eksplodirajućoj” vrsti ostale pod velom misterije.

Ceo tim istraživača uputio se u Borneo kako bi se otkrile karakteristike nove vrste.

Entomolozi, mikrobiolozi, hemičari i botaničari, timskim radom, uspešno su otkrili 15 novih podvrsta, koja pripadaju vrsti Colobopsis cylindrica.

10/05/2023 12:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments