Koji su to gradovi knjiga?

17/05/2018 13:00

Koji su to gradovi knjiga?

Verovali ili ne, zaista postoje “gradovi knjiga”. Ova informacija oduševiće sve ljubitelje knjiga, pa ukoliko planirate odmor, uvrstite jedan od ovih gradova na svoju listu destinacija koje morate posetiti.

San Huan, Porotriko

Malo ostrvo promoviše imena svetskih pisaca kao što su Migel Pinjer i Esmeralda Santjago. Na ostrvu se nalazi poznati kafić “Nuyorican Poets Café”, kao i Prolaz pesnika – “The Poet’s Passage. Naime, čuvar prolaza je čivava po imenu Federiko Garsija Lorka.

Kartagena, Kolumbija

Ukoliko ste ljubitelj dela Gabrijela Garsije Markesa, onda ste verovatno pročitali „Sto godina samoće“ i „Ljubav u doba kolere“. Ova dela, kao i mnoga druga, inspirisala je Kartagena. Nakon što su počeli nemiri u Bogoti, Markes je utočište pronašao u ovom gradu. Njegov pepeo počiva na univerzitetu u Kartageni.

Pariz, Francuska

Pariz pruža idealan ambijent za čitanje knjige. Odmorite u jednom od kafea, u stilu prave Parižanke ili posetite sam vrh Ajfelovog tornja. Ovo ćete sigurno ostvariti ukoliko krenete putem Pariza, ali ono što ne smete propustiti svakako je najstarija javna biblioteka, Mazarenova biblioteka i kuća Vikotra Igoa.

Dablin, Irska

U pitanju je dom Džejmsa Džojsa, Šejmusa Hinija, Oskara Vajlda i drugih. Ukoliko se nađete u Dablinu, vrlo lako možete saznati zanimljivosti koje su malo poznate o pomenutim autorima, a za koje svakako znaju lokalci. Informacije možete dobiti od vodiča, kada krenete u posetu Triniti koledžu ili pak u lokalnom pabu.

Tokio, Japan

Ako ste ljubitelj romana Harukija Murakamija, Tokio je idealna destinacija za vas. Posetite Kamakura muzej i osmospratnu knjižaru “Kinokunija”. Ovaj grad pruža razne mogućnosti, od posebne hrane, preko prelepe prirode, do savršene zabave za svakoga.

17/05/2018 13:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments