Misterija – prvi portugalski serijski ubica završio u tegli?

13/09/2018 12:39

Misterija – prvi portugalski serijski ubica završio u tegli?

Serijski ubica iz Portugala Diogo Alves i nakon 177 godina od pogubljenja, plaši sve one koji se susretnu sa njegovim bezosećajnim i hladnim pogledom.

Kako je to moguće?

Ubica sa akvadukta

Od njegovog pogubljenja prošlo je više od 177 godina. Međutim, njegova glava savršeno je očuvana u staklenoj posudi, koja se nalazi na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Lisabonu.

Diogo Alves je rođen u Galiciji, 1810. godine. Od malih nogu služio je u domovima bogatih u Lisabonu. U 26. godini počeo je da radi u kućama duž Akvadukta Agvas livres, kanala dugog 18 kilometara koji ne samo da je snabdevao grad vodom, već je bio i most i put kojim su prolazili trgovci. Na tom području je i započeo seriju ubistava.

Žrtve je dočekivao na mostu, kada su se vraćale iz grada sa zarađenim novcem. Prvo bi ih opljačkao, a zatim bacao sa 65 metara visokog akvadukta.

Vlasti i policija su verovali da je reč o seriji samoubistava, međutim, lokalno stanovništvo je počelo da sumnja da se među njima nalazi ubica.

Tokom tri naredne godine Alves je usmrtio 70 ljudi, a policija je na kraju bila prinuđena da zatvori most. Ovaj postupak policije nije sprečio Alvesa da nastavi sa svojim zločinima. Naime, on je oformio bandu koja je pljačkala i ubijala vlasnike bogatih rezidencija u kojima je radio, a nakon što je provalio u kuću jednog lekara i ubio celu porodicu, policija ga je uhvatila.

Pogubljen je vešanjem, ali to nije kraj njegove priče. Naime, Alves je pogubljen u doba kada je frenologija kao nauka je bila tek u začetku.

Ova disciplina, danas se posmatra kao pseudonauka, a razvio ju je nemački lekar Franc Jozef Gal. Frenologija je tvrdila da oblik lobanje otkriva karakter, pa i sklonosti čoveka.

Ubica sa akvadukta, Diogo Alves, postao je posthumno slavan, a njegova glava nadahnula je fiktivnu biografiju, roman i film i 1911. godine, “Os Crimes de Diogo Alves” (“Zločini Dioga Alvesa”).

FOTO:www.deviantart.com

13/09/2018 12:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments