Društvene mreže nemaju toliki uticaj na mentalno zdravlje kako se pretpostavljalo

07/11/2017 11:57

Društvene mreže nemaju toliki uticaj na mentalno zdravlje kako se pretpostavljalo

Iako su u prošlosti istraživači sugerisali da upotreba društvenim mreža ima negativan uticaj na mentalno zdravlje, nova studija iznosi potpuno kontradiktorno mišljenje.

Naučnici su istraživali veze između društvenih mreža i psihičkog zdravlja kod mladih ljudi. Pokazano je da društvene mreže ipak nisu glavni izvor lošeg uticaja na mlade, kako se pretpostavljalo. Uz to, prethodna istraživanja sugerisala su da Instagram prednjači kada je negativan uticaj na mentalno zdravlje u pitanju.

“Ne negiramo da postoji mogućnost da društvene mreže utiču na ponašanje ljudi koji ih koriste, ali smo se fokusirali na to da otkrijemo da li su ove socijalne mreže glavni problem diskutabilnog ponašanja”, navodi se u studiji.

Društvene mreže i ponašanje mladih

U istraživanju je učesvovalo 467 mladih osoba, koje su popunjavale mnoštvo upitnika u vezi sa društvenim mrežama, ali merene su i njihove mentalne sposobnosti, osećanja poput usamljenosti i depresije, te socijalni faktori, kao što su način života, društveni i socijalni apsekt i odnos sa porodicom.

Takođe, istraživači su se dotakli “vagbukinga”– slanje kriptičnih poruka onlajn kako bi se privukla pažnja. Rezultati su pokazali da društvene mreže veoma malo utiču na loše mentalno stanje pojedinca. “Zabrinutost kada su socijalne mreže u pitanju u ovom slučaju je neosnovana”, zaključak je studije.

Pored toga što nam društvene mreže, gde prednjače Fejsbuk i Instagram, s vremena na vreme daju FOMO osećaj (strah od toga da nešto propuštamo), efekti ovih mreža nemaju zabrinjavajući uticaj na naše mentalno zdravlje i ponašanje.

07/11/2017 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments