Lista 10 najzdravijih namirnica

17/10/2017 10:13

Lista 10 najzdravijih namirnica

Ukoliko vodite računa o ishrani ili pak želite da promenite svoje navike, ove namirnice obavezno uvrstite u svoj dnevni meni.

Limun

Samo jedan limun dnevno zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C, koji utiče na dobar holesterol, a takođe jača i kosti.Jedna studija je pokazala da citrusi podstiču i apsorbciju antioksidanasa koji se nalaze u čajevima i do 80%. Stoga, kada sledeći put budete pili čak, obavezno dodajte krišku limuna.

Brokoli

Jedan brokoli srednje veličine sadrži više od 100% vitamina K koji je potreban vašem organizmu dnevno i skoro 200% preporučene doze vitamina C. Ova dva vitamina su esencijalna elementa u izgradnji kostiju. Brokoli je takođe dobar u prevenciji raka.

Crna čokolada

Samo jedna četvrtina table ove poslastice dnevno može da snizi krvni pritisak.

Krompir

Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma gradivnog materijala potrebnog za pravilan rad ćelija. Beli krompir sa druge strane veoma je kvalitetna namirnica koja sadrži visoke količine vitamina A, koji je veoma uspešan u prevenciji raka.

Losos

Losos je bogat omega 3 kiselinama, koje svojim delovanjem smanjuju rizike od depresije, srčanih problema i raka. Sa druge strane, bogat je niacinom koji sprečava pojavljivanje Alchajmera.

Orasi

Ovi koštunjavi plodovi sadrže najviše omega 3 kiselina, što može smanjiti nivo holesterola u organizmu. Omega 3 masne kiseline poboljšavaju raspoloženje, bore se protiv raka, a takođe mogu da zaštite kožu od nepovoljnih sunčevih zraka.

Avokado

Prema jednoj studiji, ova voćka može da snizi loš holesterol i do 22%. Jedna voćka sadrži više od polovine vlakana koje su vam potrebne dnevno, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Luk

Luk je najbolji borac protiv bolesti i bakterija. Alicin,komponenta nađena u luku, funkcioniše kao antiupalni faktor i dokazano je da pomaže onima koji imaju nizak holesterol i nizak krvni pritisak.

Spanać

Spanać sadrži zeaksantin i lutein čija je uloga veoma važna u imunološkom sistemu, naročito kada je zdravlje očiju u pitanju. U jednom nedavnom istraživanju, pokazano je da je spanać jedan od najboljih boraca protiv raka.

Pasulj

Konzumiranje mahunarki (kao što su pasulj i grašak) četiri puta nedeljno može da dovede do smanjenja rizika od srčanih oboljenja do 22%. Ista navika može da spreči pojavljivanje raka na dojci. Što je pasulj tamniji, to znači da sadrži više antioksidanata. Crna zrna sadrže 40% više antioksidanata od belih, što je pokazalo jedno istraživanje.

17/10/2017 10:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments