Greška koju mnogi prave nakon Uskrsa
Povezane objave
Dijeta ili gladovanje nakon Uskrsa su najgori izbor, pošto se rezultati dobijaju brzo, ali oni nisu dugoročni.
Nakon bogatih obroka u toku Uskrsa treba se vratiti izbalansiranoj ishrani, sa manje kalorija i blago posoljenoj, da bi se ispravio efekat prejedanja u ovom periodu.
Proces mršavljenja treba da bude prirodan i da cilja seriju ekstremno važnih aspekata. Varenje treba da bude besprekorno, odnosno da postoji dovoljno dostupnih probavnih enzima za ovaj proces. Izbacivanje ostataka i borba sa zatvorom – zdrav čovek ide u toalet minimum jednom dnevno. Dnevno konzumiranje sveže vode da bi se održalo zdravo funkcionisanje bubrega, bešike i urinarnog trakta je esencijalno u procesu mršavljenja.
Kretanje na svežem vazduhu, aktivno hodanje i lagano trčanje stimulišu kardiovaskularni sistem, kroz znojenje se eliminišu toksini,a opšte stanje duha i memorija se poboljšavaju. Za održavanje tiroidne žlezde u dobrom stanju, jod je najvažniji element. Detoksifikacija jetre je esencijalna, pošto se u jetri metabolišu masti.
Kako da oslabite nakon Uskrsa
Iz ishrane treba izbaciti procesuirane namirnice: fast food, prženu hranu, zasićene masti, alkohol, rafinisani šećer, mlečne proizvode koji su kompletno obrani i slatka pića.
Ako se odluka da korigujete način ishrane odnosi na celu porodicu, onda iz nje ne treba da bude izostavljeno sveže povrće i voće, integralne žitarice bogate vlaknima, proteini I fermentirani mlečni proizvodi. Dnevna ishrana treba da bude podeljena na tri glavna obroka i dve voćne užine, a između njih treba konzumirati tečnosti koje hidriraju: vodu i nezaslađeni čaj.
Pre podne za užinu možete jesti voće koje je slađe, sa višim glikemijskim indeksom, a po podne voće koje je kiselije. Bitno je da uzmemo u obzir i unos energije kroz namirnice.
Prema poslednjim nutritivnim teorijama preporučuje se da imate pet obroka, i u svakom sveže voće ili povrće.
Vlakna su nutrijenti koji daju zaštitu i normalno funkcionisanje creva. Njih ima u obilju u svežem voću i povrću, ali i u neprerađenim žitaricama, u integralnom hlebu, tamnom pirinču, grašku i sočivu.
Treba napomenuti da se vlakna konzumiraju sa puno vode, pošto skupljaju vodu, pa može doći do dehidratacije.
Takođe, nakon Uskrsa, meso treba jesti umereno, dok ribu treba pripremati u rerni ili na pari sa mnogo limuna.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*