Tačno ovoliko sati sna potrebno je za mršavljenje

15/01/2018 11:15

Tačno ovoliko sati sna potrebno je za mršavljenje

Kvalitetan san ima brojne benefite po naše zdravlje, a pored toga što dovoljno sna uklanja stres, čini nas produktivnijim i zdravijim, spavanje može da nam pomogne i u borbi sa viškom kilograma.

Brojne studije dosad pokazale su da je san važan u gubitku viška kilograma, a postavlja se pitanje koliko sati spavanja dovodi do ovog efekta?

Kako bi otkrili da li san utiče na dijetu tokom dana, istraživači su okupili 42 odrasle osobe koje su priznale da ne spavaju dovoljno tokom noći. Pola učesnika nastavilo je sa dotadašnjim navikama, dok je druga polovina za zadatak imala da spava dodatnih sat i po vremena. Svi volonteri nosili su narukvice, uz pomoć koji su nadgledani, a uz to, držali su dnevnik ishrane i fizičke aktivnosti.

Dužina sna i gubitak kilograma

Nakon četiri nedelje, pokazala je da osobe koje su spavale duže u proseku, unosile su 176 kalorija manje dnevno, a uz to, te kalorije umanjene su upravo kada je nezdrava hrana u pitanju. Naime, oni koji su spavali više, unosili su i za 10 grama manje šećera.

Iako niko nije pokazao značajan gubitak kilograma, naučnici smatraju da bi na duže staze više sna moglo da dovede do mršavljenja. Svakako, pokazano je da višak sna doprinosi bolje izboru zdravog načina života.

15/01/2018 11:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments