SZO: Zavisnost od video-igara je zvanična bolest!

30/05/2019 13:03

SZO: Zavisnost od video-igara je zvanična bolest!

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prepoznala je zavisnost od video-igara kao zvaničnu bolest.

“Šablon ponašanja je dovoljno ozbiljan da rezultira značajnim pogoršanjem u ličnim, porodičnim, socijalnim, edukativnim, poslovnim i drugim važnim oblastima funksionisanja”, opisano je u definiciji ove bolesti.

Zavinost od video-igara zvanična bolest

Studije su dosad pokazale da od poremećaja zavisnosti od video- igara pati mali broj ljudi, ali SZO savetuje da svaka osoba bude svesna koliko vremena provodi igrajući igre, budući da je procenjeno da čak 65% Amerikanaca igraju igre na dnevnom niovu.

U isto vreme, digitalna zavisnost ide iznad korišćenja video-igara i uključuje smartfone i društvene mreže, a sve to može da poveća osećaj usamljenosti, anskioznost i depresiju, te može da stvori neurološke vete u mozgu slične zavisnosti od opijata.

Deca koja imaju video- igre u sobi, kao i kompjuter i televizor, provode manje vremena čitajući, učeći, spavajući i u bavljenju drugim aktivnostima, a sve to utiče na njihov kvalitet akademskoj i socijalnog života, upozoravaju stručnjaci.

Isto tako, pokazano je da tinejdžeri koji provode više od četiri sata dnevno igrajući igre imaju veće šanse da obole od depresije.

Video- igre su, sa druge strane, pokazale neke benefite, od proširenja kognitivnih sposobnosti do povećanja veličine mozga i koordinacije ruku i očiju.

Zato je važno biti umeren u igranju video-igara!

30/05/2019 13:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments