Kako je duhovno iskustvo povezano sa mozgom?

11/06/2022 10:44

Kako je duhovno iskustvo povezano sa mozgom?

Naučnici sproveli studiju i otkrili deo u ljudskom mozgu u kojem se nalaze određeni neurološki mehanizmi uključeni u duhovna iskustva.

Istraživanje je sprovela grupa naučnika kako bi otkrila na koji način su duhovna iskustva povezana sa funkcionisanjem mozga.

Ljudi tokom života dožive razna iskustva, koja često objašnjavaju kao duhovna, bili religiozni ili ne.

Američki stručnjaci objašnjavaju duhovno iskustvo kao trenutak u kojem pojedinca prožima snažan osećaj spokoja, povezanosti i osećaj smisla.

Koji deo mozga je zadužen za “obradu” ovog iskustva?

Naučnici nakon sprovedenog istraživanja, otkrili podatke zbog kojih veruju da su pronašli regiju mozga povezanu s obradom ovih informacija.

Neuro ekspert sa Jejla, Mark Potenca naveo je da su u pitanju snažna stanja koja imaju veliki uticaj na život individue. Ukoliko bi se otkrila neuro osnova duhovnih iskustava, lakše bi razumeli samo iskustvo i njegovu ulogu.

U istraživanju su učestvovale mlade osobe koje su pomogle u kreiranju ličnog “slikovnog ispisa”, gde su se prisećali duhovnih momenata iz prošlosti, odnosno situacija kada su osećali jaku povezanost sa višom silom.

Duhovna stanja objašnjavaju se kao stanja u kojima je pojedinac povezan sa višom i jačom silom, koju oseća kao energiju. Mnogi ovu energiju povezuju sa svešću, božanstvom ili natprirodnim likom.

Nakon sedam dana od prvobitnog ispitivanja, učesnici istraživanja su podvrgnuti magnetnoj rezonanci mozga, gde je praćena njihova neurološka aktivnost, dok su slušali interpretaciju ispisa njihovih duhovnih iskustava koje je čitao neutralni ženski glas.

Stručnjaci su hteli da se ispitanici sete momenta kada su doživeli određeno duhovno iskustvo, dok se istovremeno prati njihova moždana aktivnost, kako bi otkrili na koji način se duhovnost kognitivno manifestuje.

Rezultati su otkrili da se u momentima prisećanja iskustva smanjuje aktivnost u levom donjem temenom režnju, koji je uključen u svest o sebi i drugima. Takođe, primećena je i smanjena aktivnost u talamusu i repatom režnju. U pitanju su delovi koji su povezani s obradom emocija.

Ovakvi rezultati upućuju na činjenicu da duhovna iskustva potencijalno uključuju i doživljaje susreta s određenom silom ili bićem.

Istraživanje predstavlja dobru osnovu za buduća istraživanja neuroloških mehanizama mentalnog zdravlja, jer nudi nova saznanja o načinu nastanka osećaja i duhovnost, odnosno na koji se način se oni manifestuju u mozgu.

11/06/2022 10:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments