Zadovoljstvo iz prirode: Hrana koja sadrži dopamin

13/10/2017 11:23

Zadovoljstvo iz prirode: Hrana koja sadrži dopamin

Dopamin je hormon koji, između ostalog, utiče na osećaj zadovoljstva, sreće, ali i na motivaciju. Ukoliko vam manjka podstreka da idete napred, ne brinite. Spas ćete naći u hrani!

Veliki neurotransmiter dopamin utiče na motivaciju, produktivnost i fokus. Zbog načina života, kod ljudi je on unglavnom u padu, što uzrokuje brojne tegobe, poput umora, apatije, nesanice, gubitka pamćenja i loše koncentracije. Na svu sreću, postoji prirodno rešenje za povećanje dopamina.

Hrana koja sadrži dopamin

Same namirnice, koje u svom sastavu imaju hormon zadovoljstva, poput banana, brokolija, krompira i paradajza, ne mogu da utiču na znatno povećanje lučenja dopamina u organizmu.

Za to je potrebna hrana koja sadrži amino-kiselinu l-tirosin, koja utiče na samu sintezu dopamina. Pored hrane bogate proteinima (na prvom mestu meso), tu spadaju i bademi, jabuke, avokado, čokolada, kafa, ovsena kaša i origano.

Takođe, namirnice koje utiču na sintezu dopaminu su i maslinovo ulje, ruzmarin, semenke bundeve i lubenica. Ukoliko se osećate bezvoljno, razmislite o tome da počnete da konzumirate ovu vrstu hrane.

13/10/2017 11:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments