Godine u kojima žene imaju najveći rizik od infarkta

24/03/2020 16:33

Godine u kojima žene imaju najveći rizik od infarkta

Muškarci oboljevaju ranije od srčanih oboljenja nego žene, zbog toga što žene štiti hormon estrogen. Ipak, kad dođe do menopauze i nivo ovog hormona opadne, preporučuje se poseta kardiologu. Za razliku od njih, muškarci treba da obave preventivni pregled kod kardiologa čim navrše četrdeset godina.

Do šezdesete godine, veći je broj muškaraca sa srčanim problemima, a nakon šezdesete, taj broj se izjednačava. Muškarcima se nakon četrdesete preporučuje poseta kardiologu na svakih 3-4 godine, a nakon šezdesete jednom godišnje. Žene treba da posete jednom kardiologa nakon što uđu u menopauzu, a nakon šezdesete, kao i muškarci, jednom godišnje. 

Ako imate u porodici nekog ko je imao neku kardiovaskularnu bolest pre šezdesete, bilo bi dobro da uradite detaljnije preventivne preglede.

Simptomi infarkta kod žena

Kod muškaraca je najčešći simptom infarkta jak bol u grudima, što kod žena ne mora da bude slučaj. Evo najčešćih simptoma:

Bol u grudima ili nelagodnost. Bol u grudima je najčešći simptom infarkta, ali kod nekih žena se ne ispoljava. Žene mogu osetiti pritisak u grudima ili bol koji nije lokalizovan samo na levoj strani. Bol u rukama, leđima, grlu ili donjoj vilici su simptomi karakterističniji za žene nego za muškarce. Ako osetite netišičan bol u nekom delu tela iznad struka, treba se hitno javiti lekaru.

Bolovi u stomaku. Ponekad žene pripišu bol u želucu nekim drugim problemima, a u stvari to može bili simptom infarkta. Još jedan od simptoma može biti pritisak u predelu abdomena, gde imate osećaj kao da vam je nešto jako teško naslonjeno na stomak.

Problemi sa disanjem, mučnina ili vrtoglavica. Problemi sa disanjem, takođe mogu biti simptomi infarkta, posebno ako se ispoljavaju i drugi simptomi.

Znojenje. Žene koje su doživele infarkt, često su se obilno znojile (oblio ih je hladan znoj).

Ekstreman umor. Pojedine žene kad dožive infarkt, osećaju se ekstremno umorne, čak iako sede ili su u nekom laganom pokretu. 

24/03/2020 16:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments