6 jasnih znakova da ćete se razboleti

18/01/2023 14:11

6 jasnih znakova da ćete se razboleti

Postoje određene prehlade i gripe koje dolaze iznenada, kada smo u jednom trenutku potpuno zdravi, a već u sledećem malaksali, bezvoljni, pod temperaturom i groznicom.

Dok je skoro pa nemoguće predvideti kada ćemo se razboleti, postoje određeni signali koje nam telo šalje, a na koje bi trebalo da obratimo pažnju.

Simptomi koji ukazuju da ćemo se uskoro razboleti

Ježite se

Prvi simptomi gripa najčešće su umor, osećaj da nam je stalno hladno kao i ježenje. Uz to, ovi simptomi mogu biti praćeni “grebuckanjem” u grlu. Ubrzo nakon ovoga, sledi groznica i povišena temperatura, a ono što možete da uradite jeste da se što više odmarate, pijete dosta tečnosti i unosite vitamine, a naričito vitamin C.

Znojenje

Prekomerno znojenje je najčešće praćeno temperaturom i ježenjem i predstavlja simtom viralne i bakterijske infekcije. Ukoliko osetite ovaj simtpom, pijte dosta vode i čajeva i nemojte se utopljavati iako vam je možda hladno. Tuširajte se nekoliko puta dnevno mlakom vodom.

Mučnina

Bolovi u stomaku, mučnina i grčevi rani su znak stomačnog virusa. Ubrzo, ovi simptomi postaju praćeni povraćanjem, dijarejom i jakim abdominalnim bolom. U ovim trenucima takođe je važno da što više odmarate i pijete dosta nezaslađene tečnosti.

Pročitajte i… Ovo su najčešće zablude o vitaminima

Temperatura

Povišena temperatura praćena glavoboljom i curenjem iz nosa jasan je znak virusa ili gripa. Uobičajeno, ovi simtpomi, bez povišene temperature, znacii su sezonskih alergija.

Manjak apetita

Ukoliko ne osećate glad, moguće je da ste se razboleli. Manjak apetita je jedan od čestih simptoma prehlada i gripa.

Nrezainteresovanost i dekoncentracija

Ukoliko imate poteškoća da obavljate dnevne aktivnosti, poput čitanja ili obavljanja poslovnih obaveza, dekoncentrisani ste i razdražljivi, moguće je da ćete se uskoro razboleti. Stoga iskoristite svaku priliku da odmarate i jedite dosta voća i povrća.

Lekari savetuju da osluškujete svoje telo, da obraćate pažnju na promene i da reagujete blagovremeno kako biste sprečili ili ublažili simptome prehlada i gripa.

18/01/2023 14:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments