Ananas pomaže u mršavljenju!

24/08/2017 11:42

Ananas pomaže u mršavljenju!

Iako pripada grupi najslađeg voća, ananas zapravo ima vrlo malo kalorija i zato je idealan saveznik u borbi sa viškom kilograma!

Sva blagotvorna svojstva ananasa još uvek nisu ispitana, a zasad, dokazano je da ova voćka ne sadrži niti jedan procenat masti i ima veoma malo kalorija. Lako se vari, brzo apsorbuje i pruža energiju potrebnu za ceo dan. Vitamin B1, koji se nalazi u ananasu, razgrađuje ugljene hidrate, a još jedan sastojak ovog voća-mangan jača kosti i štiti telo od slobodnih radikala.

Sprečava napade gladi

Budući da ananas sadrži puno vlakana i da se velikim delom sastoji od vode, stvara osećaj sitosti, a vlakna pospešuju sagorevanje kalorija. Iz tog razloga, idealna je namirnica za one koji žele da izgube višak kilograma. Ananas može da se kombinuje i u slatkoj i u slanoj varijanti, a idealan je i kao zamena za slatkiše.

Pored toga, ananas sadrži i vitamin C, koji je preko potreban u razgradnji masti. Jedno naučno istraživanje pokazalo je da ovaj vitamin daje dugoročne posledice pri gubljenju kilograma, tj. ne stvara takozvani “jo-jo efekat”.

Iz svega navedenog, može se slobodno zaključiti da bez ikakve griže savesti možete da uživate u ananasu i da treba da ga uvrstite u svakodnevni jelovnik.

Kako prepoznati zreo i dobar ananas?

Najpouzdaniji metod je da jednom rukom pridržite ananas, a drugom nežno povučete jedan od centralnih listova. Ukoliko ga lako iščupate, to je siguran znak da je ananas zreo.

Zreo ananas možete prepoznati i po jarkoj boji ploda i tamnozelenim listovima. Ako su listovi smeđih nijansi, a plod ima fleke, ananas je prezreo.

Drugi način da prepoznate dobar ananas jeste po težini. Ukoliko vam deluje teže nego što izgleda, a kora mu je mekana, ananas je dobar.

24/08/2017 11:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments