5 načina kako ishrana utiče na raspoloženje

24/01/2023 10:06

5 načina kako ishrana utiče na raspoloženje

Dok ponekad, raspoloženje utiče na izbor namirnica, mnogo češće, upravo hrana utiče na naše raspoloženje. U nastavku saznajte kako da napravite pravilne izbore kako biste bili raspoloženiji.

Nivo šećera

Nivo šećera u krvi utiče na raspoloženje. Dok nizak nivo izaziva nervozu, nagli rast šećera doprinosi većoj energiji, pre nego što naglo padne, kada nastaje depresija. Kako biste održavali balans glukoze u krvi, birajte namirnice koje imaju malo dodatog šećera, u kombinaciji sa proteinima, mastima i vlaknima.

Neurotransmiteri

Postoji valjan razlog zašto čokolada poboljšava raspoloženje, a da nije samo njen ukus u pitanju. Naime, ona je prepuna neurotransmitera seratonina– hormona sreće. I druga hrana ima ove neurotransmitere u sebi, kao što su spanać, ćuretina, semenke i avokado.

Alergeni i osetljivost

Simptomi kao što su nadimanje, letargija i akne mogu biti posledica hrane koju unosimo. Ukoliko se ovako osećate, iz ishrane izbacite poznate alergene kao što su gluten, jaja, mlečni proizvodi i sl., i pratite dalje stanje svog tela i uma.

Nedostaci

Manjak vitamina i minerala u organizmu i te kako utiče na promenu raspoloženja. B vitamini, omega 3 masne kiseline, magnezijum i folna kiselina, između ostalih, su veoma važni nutrijenti za izbalansiran um. Ukoliko vam oni fale, možete osećati umor i razdražljivost, zato svakodnevno konzumirajte voće i povrće.

Psihobiotici

Neosproiva je veza između želuca i mozga, a ne samo što bakterije u želucu utiču na imuni sistem i kilograme, one utiču i na naše raspoloženje. Ove bakterije poznate su i kao psihobiotici– bakterije iz klase probiotika koje podižu raspoloženje u mozgu.

 

24/01/2023 10:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments