Radni sto nije trpezarijski!

16/04/2021 11:39

Radni sto nije trpezarijski!

Francuska je do skoro imala zakon prema kojem je bilo zabranjeno obedovati na radnom stolu. Svrha tog zakona bila je da se radnici odmore od posla, a istraživanja su pokazala da te pauze doprinose produktivnosti, ali i utiču na bolju koncentraciju za dalji rad.

U korona vremenu, ovaj zakon je van snage, jer većina ljudi radi od kuće, pa ne postoji način da se kontroliše primena pravnog akta. Međutim, stručnjaci apeluju da se radni stolovi ne pretvaraju u trpezarijske. S druge strane, mnogo ljudi nema radne prostore kao takve, te su primorani da deo sobe pretvore u pravi radni kutak. U skladu sa okolnostima radni prostori postaju i trpezarijski sto, krevet, dvosed, fotelja…

pročitajte još i Ove namirnice bi trebalo jesti svaki dan!

Kod osoba koje rade od kuće najčešće se razvija sindrom “nesvesnog jedenja”. Kako je objasnila, Lin Redman, psiholog i pomoćnik direktora u Biomedicinskom istraživačkom centru Penington, kad nesvesno jedemo ne razmišljamo puno o fiziološkim znakovima na koje bi trebalo da obratimo pažnju. Jedan od njih su i znakovi sitosti.

Ljudi koji odlaze na posao, obično su ograničeniji po pitanju izbora hrane (poneće od kuće, kupiti nešto u pekari ili naručiti dostavu). Dok će oni, koji rade od kuće, jesti sve što im je u blizini. Uz to, moguće je i da će im se porcije povećati, jer su im bliži kuhinja i frižider. A širi asortiman dovodi do većeg broja kalorija. Iako se možda čini zanimljivim ideja, da se gricka nešto dok se čitaju mejlovi, međutim dugoročno to nije zdravo.

Pauza omogućava veću produktivnost, fokusiranost i kreativnost.

Ukoliko se osoba odmakne od računara i napravi manji predah, poboljšaće svoju produktivnost. Psiholozi predlažu da treba napraviti odmor od 30 – 60 minuta, jer ako se ne napravi pauza može doći do povećanog stresa i do izgaranja. U stresnim vremenima, posebno sada u pandemiji, hormon stresa kortizol, je povišen. A, prema istraživanjima, duža izloženost plavoj svetlosti od kompjutera, tableta do telefona, drastično povećava njegov nivo u telu.

Saveti kako da pomognete telu

* Zakažite sebi pauzu za ručak. Kraća ili duža pauza je prvi korak. Ukoliko možete da odete do prodavnice to bi bilo sjajno. No, i samo udaljavanje od prostora u kojem ste proveli celo jutro, je dovoljno.

* Promenite svoje okruženje. Obedujte dalje od radnog mesta, a ako uslovi dozvoljavaju izađite na terasu, ili u dnevni boravak. Tačnije, bilo gde, samo ne blizu radnog prostora, jer ćete i dalje imati osećaj radnog okruženja i nećete se odmoriti.

* Dok radite od kuće ponašajte se kao da ste u kancelariji. Unapred smislite šta ćete jesti i popiti na pauzi. Vrlo važno je i da radno vreme ne provodite u odeći za spavanje. Važno je da sebi stvorite radno okruženje slično oficijalnoj kancelariji.

Dostupnost hrane navodi ljude i da prave prekršaje, a koji se ogledaju u mešanju namirnice. A hrana koja je nepravilno kombinovana, može da se vari i preko osam sati, što nije zdravo.

možda vas zanima i Biljna ulja: kojim pržiti, a koje je za dresing?

Šta ne treba raditi ili mešati?

– Med je veoma zdrav i lekovit, ali se ne sme zagrevati – ne stavlja se u vreo čaj.
– Hladnu vodu ne treba piti odmah posle jela, jer otežava varenje.
– Mleko ne treba uzimati u kombinaciji sa mesom, mesnim prerađevinama, ribom, kiselim i slanim jelima.
– Kafu i mleko ne treba mešati, jer se tako zajedno teško vare.
– Meso nije preporučljivo jesti sa pirinčem, knedlama, sirom, hlebom ili jajima.
– Jaja i spanać zajedno nisu dobra kombinacija (?!), jer kada se jedu zajedno ometaju pravilnu apsorpciju gvožđa iz žumanceta.
– Posle obilnog obroka ne treba: početi raditi naporan posao; baviti se sportom, posebno ne plivanjem, ali ni leći u krevet na počinak.

pročitajte još i : Rad u kućni uslovima: prednost ili prokletstvo?

Šta se preporučuje?

– Voće treba jesti kao poseban obrok. Odnosno kao užinu dva sata pre ili dva sata posle jela. Posle jela u želucu voće kiseli pojedenu hranu
– Kukuruz se odlično slaže sa pasuljem, graškom, boranijom, sočivom ili sojom.
– Maslac može da se konzumira na namirnicama, koja sadrži ugljene hidrate.
– Crno vino se preporučuje i na prazan stomak, jer ono sadrži korisne sastojke, koji utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema.
– Integralne žitarice treba koristiti u ishrani umesto rafinisanih žitarica. One smanjuju gojaznost i rizik od nastanka srčanih oboljenja.

 

16/04/2021 11:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments