Hrana koju bi trebalo da izbegavate ako ste bolesni

24/01/2017 11:11

Hrana koju bi trebalo da izbegavate ako ste bolesni

Postoji hrana koju stručnjaci preporučuju kada smo bolesni, a koja bi svojim sastojcima trebala da nam pomogne da ozdravimo.

Isto tako postoji i hrana koju bi trebalo da zaobilazimo kada smo bolesni jer ona samo pojačava simptome bolesti koje imamo.

Ako ne želite da prolongirate bolest, trebalo bi dok ste bolesni da izbegavate ove namirnice:

Slatkiši

Bela krvna zrnca se teže bore sa bakterijama ukoliko unosite previše rafinisanog šećera, kog su slatkiši prepuni. Slatkiši na taj način slabe imuni sistem, a ukoliko imate stomačne probleme – ove poslastice će samo podstaći dehidraciju organizma.

sok od narandze

Sok od narandže

Iako je ovaj napitak zdrav, ipak se ne preporučuje kada ste bolesni – pogotovo ako vas boli grlo ili imate osećaj da je suvo. Citrisne kiseline u soku od narandže samo će još više povređivati vaše ionako bolno grlo.

Gazirani napici

S obzirom na to da su ovi napici puni šećera – zaslužni su za dehidraciju organizma, a sigurno je da vam neće utoliti žeđ, a ako vam je potrebna alternativa za vodu – trebalo bi da probate pića sa niskim procento šećera i koja imaju elektrolite – kao što su sportske slatke vode.

kafa crna solja

Kafa

Među napicima koje bi trebalo izbegavati tokom bolesti nalazi se i kafa, pogotovo kada imate stomačne probleme bilo kog tipa. Kofein je sam po sebi dijuretik, pa ćete od nje imati potrebu da još više mokrite, što može izazvati dehidraciju organizma.

Mleko

Mleko bi trebalo da izbegavate kada ste bolesni – pogotovo ako ste “zapušeni”, jer ovaj napitak samo pospešuje proizvodnju sluzi.

Pržena hrana

Poznato je da je pržena hrana bogata ugljenim hidratima i potrebno je više vremena da prođe kroz digestivni sistem – što može podstaći mučninu i kiselinu.

przena hrana

Začinjena hrana

Ako vam curi nos – začinjena, ljuta hrana svakako da nije dobar izbor jer podstiče dodatno izlučavanje sluzi, pa vam nos može početi da “cuti kao slavina”.

Čips

Sama pomisao na čips kada imate bolno grlo trebalo bi da vas asocira na dodatnu iritaciju grla, pa će vam samo biti još teže da zacelite grlo i u potpunosti ozdravite.

24/01/2017 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments