Rad u kućni uslovima: prednost ili prokletstvo?

18/03/2021 21:28

Rad u kućni uslovima: prednost ili prokletstvo?

Rad od kuće povećava produktivnost zaposlenih, kao i broj efektivnih sati. To tvrdi jedan kineski naučnik, dodajući i da su mu ispitanici naveli da su manje iscrpljeni, jer ne koriste prevoz do posla. Izbegavajući gužve i nivo stresa im je manji. Jednako bitna je i ušteda vremena i novca.

Fleksibilno radno vreme omogućava da se svi članovi domaćinstva usklade u svojim obavezama. Takođe, zaposlena osoba može da uredi prostor u kojem radi po svom ukusu. Još jedna od prednosti rada od kuće je što “kancelarija” može biti i u parku.

No, uz zve prednosti, ovakav rad nosi i pregrš mana, pa je najvažnije da osoba bude samodisciplinovana i dobro organizovana, jer će se, u protivnom, benefiti, pretvoriti u teret.

Evropljani su, za razliku od Kineza, nezadovoljni i ne smatraju da im je rad od kuće pomogao u profesionalnom napredovanju. Za građane Starog kontinenta, komfor doma jednak je povećanju telesne mase.

Kućno okruženje skreće pažnju, pa vreme brzo prolazi. Lako se od računara može premestiti na kauč, što nije preporučljivo. Mana je i izolovanost. Buka na poslu smeta, ali vremenom samoća u radu biva napornija. Poslovni i privatni život postaju nerazdvojni. Fizička distanca utiče na socijalne veštine i sposobnost komunikacije.

Nutricionisti kažu da ljudi mnogo više jedu kada su pod stresom. I bez pandemije i novonastalih okolnosti, teško je biti disciplinovan kada je hrana u pitanju. Razna ograničenja uticala su na životne navike, koje ljudi teže menjaju. Uznemirenost, anksioznost, manjak kretanja… prati i sve veći unos hrane. Uočeno je da su zaposleni, u poslednjih 12 meseci, u proseku, dobili tri kilograma telesne težine. U porastu ugojenih prednjače Francuzi.

7 veličanstvenih

Biljni napici i etarska ulja lekovitog bilja poboljšavaju mentalne i fizičke sposobnosti. Bilo u šoljici ili u vidu aroma terapije, svakodnevno bi trebalo sebi priuštiti takav tretman. Umiruju nerve i pomažu varenju.

Matičnjak mnogi nazivaju „eliksirom života“. Zbog svog sastava preporučuje se u vidu čaja, a dobar je protiv nesanice, anksioznosti, depresije i napetosti. Koristi se i kod upalnih procesa i pomaže sistemu varenja.

Naziv origano potiče iz grčkog jezika i u prevodu znači “radost planine”, a botaničari tvrde da je to najefikasniji prirodni antibiotik. Njegova antioksidanciona svojstva su jača 42 puta od jabuke. Origano pomaže u stvaranju leukocita, koji organizam štite od patogena. Najbolje ga je konzumirati u vidu kapi.

Eukaliptus se koristi kao sredstvo za iskašljavanje i dobar je u lečenju bolnih sinusa i začepljenog nosa. Treba ga koristiti za čišćenje organizma od toksina i štetnih mikroorganizama koji mogu narušiti zdravlje. Može se praviti čaj od lišća ili koristiti etarsko ulje.

Žalfija/kadulja je još jedna biljka u redu prirodnih antibiotika. Pomalo neprijatnog ukusa koristi se za ispiranje. Naime, ovo je jedna od biljaka koja se kuva kako bi se oslobodila etarska ulja, koja mogu biti teška ljudskom organizmu. Čaj od žalfije se preoručuje najviše do 3 puta sedmično i to isključivo za ispiranje usne duplje. U malim količinama se može dodati mešavinama drugih biljaka i piti kao napitak, ali opet ne više od tri puta sedmično.

Kamilica je najefikasnija u lečenju bolesti respiratornog sistema, poremećaja probave i nervnog sistema. Ova biljka se preliva vrelom vodom i tek kratko ostavi u njoj, jer lako oksidira. Preporučuje se još i za infalaciju, a kapi su odlične za spoljnu upotrebu.

Majčina dušica je izvor esencijalnog ulja bogatog timolom, umiruje napetost i pomaže u čišćenju disajnih puteva. Takođe pomaže varenju, ali i deluje kao blagi analgetik.

Ehinacea spada u red bilja koje najbolje jačaju imunitet. Ehinacea stimuliše imuni sistem, povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, kao i njihovu aktivnost.

Dozvoljeni slatkiš u vanrednim okolnostima

Umesto table čokolade, poslastica prepunih sekundarnih šećera ili nezdravih grickalica, u kućnim uslovima možemo napraviti sjajne slatkiše. Oni ne samo da su zdravi, već umanjuju potrebu za veštačkim zaslađivačima. Poslastica koja ne mora da se peče i ne zahteva veliko kulinarsko umeće:

Torta od šargarepe

potrebno: 220 g naribane mrkve, 400 g urmi, 300 g oraha, 30 g eks. Vanile, 1/4 kašičice soli, 1/2 kašičice cimeta, 3/4 kašičice praha od đumbira, 1 kašičica muskatnog oraščića, 70 g pirinčanog brašna, 50 g groždica.

glazura: 150 g sirovih indijskih oraha,120 ml kokosovog mleka, 30 ml limunovog soka, 40 gr meda.

Priprema: od sastojana (prvi red) napraviti testo. Najpre rendati i blendirati šargarepu, urme i orahe. Zatim dodati ostalo. Masu staviti u dublji sud. Pa preko nje preliti glazuru. Kod glazure je bitno da se prvo potopi indijski orah, kako bi omekšao i oslobodio se opne. U samu tortu može se dodati i javorov sirup.

 

pročitajte još i kako pomoći mališanima u vreme on-line nastave:

Psiholog savremene vas savetuje: 5 načina kako da pomognete svom detetu da uči od kuće

 

 

18/03/2021 21:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments