4.000 učenika završilo program dualnog obrazovanja

21/06/2021 14:39

4.000 učenika završilo program dualnog obrazovanja

Kroz program dualnog obrazovanja u Srbiji je do sada prošlo njih 4.000 svršenih srednjoškolaca stručnih škola. Od ukupnog broj njih 70 odsto našlo je posao u struci, saopšteno je iz Privredne komore Srbije. U Srbiji trenutno 6.900 srednjoškolaca pohađa dualno obrazovanje u srednjim stručnim školama, kroz 47 obrazovna profila.

Na nedavnom predstavljanju rezultata ankete koju je sprovela Nemačko-srpska privredna komora o uslovima poslovanja u Srbiji, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović rekao je da su za iduću školsku godinu predviđena  52 obrazovna profila, od toga 28 profila u četvrogodišnjim školama, a 24 profila u trogodišnjim školama.

Trenutno je u program dualnog obrazovanja uključeno 900 kompanija, a Vesović kaže da se iduće godine očekuje da još 370 novih kompanija otvori vrata za 3.200 novih učenika  koji ulaze u program dualnog obrazovanja.  Od ove godine, naveo je Vesović, dualno obrazovanje će biti uvedeno i u visoko školstvo.

pročitajte još i: Za srednjoškolce 51 obrazovni profil po dualnom modelu

– Ovo će biti prva godina u kojoj ćemo imati pet profila, pre svega u tehničkim naukama, na Mašinskom fakultetu u Nišu i Mašinskom fakultetu u Beogradu, ali i biće uvedeno i u menadžment u tehnologiji hrane, zatim odevno inženjerstvo i dizajn, i IT program studija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku – rekao je Vesović.

A, u okviru projekta INTERVET WB, odabrano je 10 učenika koji su konkurisali tokom proleća na ime realizacije stručne prakse u kompanijama u Mariboru, Slovenija. Đaci su juče otputovali i u Sloveniji će boraviti do 20. jula 2021. godine.

Izabrani učenici pohađaju sledeće srednje stručne škole:

– Ekonomsko-trgovinska škola Požarevac,

– Tehnička škola Valjevo,

– Tehnička škola Zrenjanin,

– Mašinsko-elektrotehnička škola Bor,

– Tehnička škola Zaječar,

– Ekonomsko-trgovinska škola Zaječar,

– Srednja poljoprivredno-prehrambena škola Stevan Petrović Brile Ruma.

Iz PKS objasnili su da će sa učenicima tokom čitavog perioda razmene, u trajanju od mesec dana, biti i dve prateće osobe, koje su dodatno osposobljene za pružanje podrške i pomoći učenicima na razmeni.

Privredna komora Srbije podseća da se svi zainteresovani mogu prijaviti i za drugu rundu razmene, koja će se od septembra 2021. godine održati u Bolonji, Italija, a namenjena je učenicima završnih godina srednjih stručnih škola, kao i učenicima koji su već završili školu, koji će obavljati tromesečnu razmenu.

Više informacija nalazi se OVDE

21/06/2021 14:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments