Za srednjoškolce 51 obrazovni profil po dualnom modelu

24/05/2021 16:32

Za srednjoškolce 51 obrazovni profil po dualnom modelu

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović izjavila je da je u prethodnoj godini najveći izazov bila organizacija onlajn nastave u školama i na fakultetima i izrazila nadu da će se uz vakcinaciju, stvoriti uslovi za normalizaciju nastave od septembra.

– Ministarstvo je u svim segmentima svog rada i svim sektorima preduzelo značajne korake u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja tokom pandemije. Ponosni smo na nastavnike i na učenike, kao i na roditelje – rekla je Dukić Mijatović na savetovanju za zaposlene u javnom sektoru i dodala da je Ministarstvo mnogo toga uradilo u prethodnih šest meseci.

Ona je istakla i da su usvojene Izmene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju , koje predviđaju pomeranje državne mature za dve godine.

– Imamo komisiju koja je formirana u decembru, kako bi pratila korake u uvođenju državne mature – rekla je Dukić Mijatović podsećajući da su u proceduri i izmene Zakona o visokom obrazovanju i Zakon o studentskom organizovanju.

Kako kaže, velike napore su uložili u pripremu Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, koja je u završnoj fazi. Naglasila je i da je usvojena je Strategija razvoja nauke do 2025. i ocenila da razvoja nauke nema bez kvalitetnog ulaganja u naučnike, institute i infrastrukturu.

– Ponosna sam jer smo dosta toga uradili i na razvoja dualnog obrazovanja. Od 1.oktobra očekujemo dualno obrazovanje i na fakultetima – rekla je ona.

A u školskoj godini 2021/22. budućim srednjoškolcima biće na raspolaganju 51 profil po dualnom modelu. Takođe, privreda je ponudila više od 3.200 novih mesta za učenje kroz rad. Među njima je i pet novih: stolar, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, tehničar štampe i trgovinski tehničar.

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je i da je u model dualnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji trenutno je uključeno 850 poslodavaca, a dualno obrazovanje u ovoj školskoj godini, pohađa oko 6.900 učenika u 74 škole. Učenici koji odaberu dualni obrazovni profil, opredeljuju se za model srednjoškolskog obrazovanja koji im omogućuje da teoriju uče u školi, a praktična znanja i veštine stiču u kompanijama.

možda vas zanima i Kako funkcioniše dualno obrazovanje u Nemačkoj?

– U zavisnosti od profila, u firmama će provoditi jedan, a u višim razredima dva ili tri dana nedeljno. Najveće prednosti dela nastave koji se odvija u kompanijama jesu obuka u akreditovanim kompanijama, učenje od najboljih – instruktora sa licencom, školovanje za perspektivna zanimanja, mogućnost zaposlenja, kao i novčana naknada za deo nastave koji se realizuje kao učenje kroz rad – objašnjava Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje I obrazovne politike Privredne komore Srbije.

Kako se dalje navodi, poslodavci su najzainteresovaniji za dualni model u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, Južnobačkom, Šumadijskom, Pomoravskom i u Beogradu. Takođe, privredi su potrebni profili kao što su bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i kuvari i konobari.

Za detaljnije informacije pogledajte OVDE 

24/05/2021 16:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments