U planu razvoj dualnog obrazovnog sistema

04/03/2015 15:34

U planu razvoj dualnog obrazovnog sistema

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je će Ministarstvo prosvete raditi na razvoju dualnog sistema obrazovanja, što podrazumeva veću usklađenost obrazovanja sa privredom i više prakse za učenike u preduzećima, u kojma će se oni i kasnije zaposliti.

Ministar je najavio promenu upisne politike u skladu sa budućim potrebama tržišta rada i u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine.

Dualni model stručnog obrazovanja podrazumeva da učenici po upisu stručne, tehničke ili poslovne škole zasnuju i radni odnos u kompanijama koje će ih, uporedo sa školovanjem za određeno zanimanje, osposobljavati i ponuditi im znanje i veštine koje će im biti potrebne u praktičnom radu.

Ovakav sistem obrazovanja primenjuje se u velikom broju evropskih država, a najuspešniji su modeli u Austriji i Nemačkoj.

Kada završse osnovnu školu, mladi u Nemačkoj upisuju jednu od stručnih škola u kojoj pohađaju nastavu (dva do tri puna nedeljno) a ostatak vremena provode u nekom preduzeću gde obavljaju praksu u struci za koju se školuju. Na taj način oni su nakon obrazovanju u potpunosti spremni da se bave tim poslom.

Veliki broj mladih koji se nalazi na praksi u nekoj firmi dok se školuje, često nakon školovanja ostane tu da radi. Zbog toga, ovakav sistem obrazovanja dobar je kako za pojedinca, tako i za društvo i državu.

Korist za društvo ogleda u tome što se radna snaga obrazuje u potpunosti u skladu sa potrebama privrede, pa je nezaposlenost manja, pogotovu kod mlađe populacije.

Izvor: Tanjug/B92

04/03/2015 15:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments