35 godina arheoloških istraživanja Petnice

23/11/2015 11:06

35 godina arheoloških istraživanja Petnice

Istraživačka stanica Petnica obeležila je 35 godina arheoloških istraživanja skupom “Arheologija – 35 godina otkrivanja i učenja prošlosti”.

Na skupu su se našli svi bivši đaci Petnice koji su danas ugledni naučni radnici. Učesnici skupa su se prisećali istraživanja naselja ispred Male petničke pećine i početka rada Škole arheologija u Istraživačkoj stanici Petnica.

Dosadašnji rad na arheološkim istraživanjima lokaliteta Petnica i obrazovni rad sa srednjoškolcima i studentima čiji su rezultati prepoznati u našoj zemlji i inostranstvu je takođe bila tema skupa.

Na skupu su sv prisutne pozdravili dosadašnji rukovodioci programa arheologije Vladimir Pecikoza, Željko Jež, Andrej Starović, kao i mnogi stručnjaci iz naše zemlje – dr Dragana Antonović (Arheološki institut SANU), mr Adam Crnobrnja (Srpsko arheološko društvo), dr Marko Janković (Filozofski fakultet Beograd), dr Vladimir Mihailović (Filozofski fakultet Novi Sad).

Cilj Istraživačke stanice Petnica je bio da ovim skupo prikaže način rada i put kojim će nastaviti u narednim godinama, a koji su započeli pre više od 100 godina Mihailo Valtrović, Đorđe Jovanović, Jovan Cvijić, Josif Pančić, Ljuba Pavlović.

23/11/2015 11:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments