Kako da izvučeš maksimum od posete Sajmu obrazovanja EDUfair?

08/03/2016 15:00

Kako da izvučeš maksimum od posete Sajmu obrazovanja EDUfair?

EDUfair je najveći regionalni sajam obrazovanja koji se održava 11. i 12. marta u hotelu “Crowne Paza” na Novom Beogradu.

Već 13 godina EDUfair predstavlja mesto okupljanja više od 80 domaćih i stranih visokoškolskih institucija koji u toku dva dana direktnim putem ostvaruju komunikaciju sa budućim studentima.

Šta upisuješ?

Ukoliko želite da izvučeš najviše što možeš od posete Sajmu obrazovanja EDUfair ovih osam saveta će ti u tome pomoći:

1. Pripremi se

Sajmovi obrazovanja su najbolji način da se upoznaš sa različitim univerzitetima i njihovim predstavnicima iz zemlje i inostransta. Sajam će posetiti hiljade budućih studenata koji su u potrazi za najboljim fakultetom.

Zbog velike gužve, možda ćeš morati da sačekaš kako bi porazgovarao sa predstavnicima fakulteta, a vreme za razgovor može biti organičeno. Budi spreman i iskoristi ga na najbolji način. Suzi izbor na one fakultete koji su u skladu sa tvojim interesovanjima. Pretraži unapred web sajtove univerziteta i izvuci spisak programa koji odgovaraju tvojim ličnim ciljevima, sposobnostima i sklonostima. Obrati pažnju i na njihovo međunarodno rangiranje.

2. Fokusiraj se

Ne gubi vreme na univerzitete ili studijske grupe koje nisu za tebe. Pogledaj sadržaj programa, uslove za prijem, kao i visine školarina. Ne juri po svaku cenu za zvučnim imenima koja možda ne odgovaraju tvojim sklonostima, ambicijama i finansijskim mogućnostima. Ne zaboravi, tu si da bi pronašao najbolju opciju u koju ćeš uložiti svoje vreme i novac.

3. Razmišljaj internacionalno

Međunarodno obrazovanje činilo bi značajnu stavku u tvojoj biografiji, budući da poslodavci sa posebnim interesovanjem gledaju na kvalifikacije stečene na priznatim i cenjenim univerzitetima.

Izaberi fakultet sa međunarodnim akreditacijama – u čemu ti mogu pomoći posebne tabele (League Tables) koje možeš naći na internetu, a prema kojima se rangiraju univerziteti u različitim zemljama u skladu sa kvalitetom istraživačkog rada, kao i prema internacionalnosti osoblja i studentske zajednice, količini novca koje ulažu u univerzitetske biblioteke, kao i po uspesima svojih diplomaca prilikom zapošljavanja.

4. Osmisli pitanja

Napravi spisak pitanja u skladu sa svojim prioritetima. Možda ćeš želeti da se raspitaš na koji način su osmišljena predavanja, koje su kvalifikacije predavača, postoji li mogućnost specijalizacije i kako će studije uticati na tvoju buduću karijeru. A može te zanimati i iznos školarine, mogućnost stipendiranja i visina troškova studentskog života.

Slušaj i kada drugi postavljaju pitanja, jer možeš čuti važne informacije ili odgovore na pitanja koje si i sam želeo da postaviš ili ih se nisi ni setio.

5. Ne gnjavi univerzitetske predstavnike

Oni su tu zbog tebe ali ne možeš očekivati da se posvete samo tebi, zato najpre postavi pitanja na koja ti je najvažnije da dobiješ odgovor, pa ukoliko ostane vremena i za manje važna pitanja – to će biti plus.

Ne pričaj previše o sebi – ipak si ti tu da bi saznao što više o fakultetu koji te zanima. Mudro iskoristi svoje vreme, prikupi što više značajnih informacija, a ako treba – hvataj i beleške. Pokušaj da ostaneš u kontaktu sa nekim od predstavnika fakulteta i posle sajma, u slučaju da imaš neka dodatna pitanja. Traži kontakt informacije poput broja telefona ili email adrese.

6. Potraži alumnije

Sve veći broj univerziteta dovodi na sajmove svoje bivše studente (ALUMNIJE) koji najbolje mogu da ti pruže uvid u pozitivne i negativne aspekte studiranja na određenom fakultetu. Pitaj ih šta su studirali, da li su učestvovali u nekim vannastavnim aktivnostima i da li su zadovoljni stečenim kvalifikacijama.

Ne moraš im postavljati pitanja vezana isključivo za njihov fakultet. Možeš ih pitati i nešto uopšteno – o studiranju i studentskom životu, kao i o tome koliko su im studije pomogle u profesionalnom usavršavanju i prilikama za zapošljavanje. Oni su odličan izvor informacija i zato iskoristi njihovo znanje.

7. Finansije

Ukoliko te najviše brinu finansije, dobro istraži koje institucije nude stipendije, a koje ne. Školarine mogu značajno varirati u zavisnosti od fakulteta i zemlje u kojoj ćeš studirati.

Razmisli o mogućnosti da podigneš studentski kredit ili da smanjih troškove tako što ćeš raditi i studirati istovremeno. Raspitaj se da li zemlja u kojoj se nalazi univerzitet koji bi želeo da upišeš dozvoljava mogućnost nalaženja povremenog, part time posla svojim studentima.

8. Na kraju

Opusti se i uživaj! Izbor fakulteta jeste važna odluka, ali ne mora da bude baš toliko stresa. Daj sebi vremena da razmisliš, središ utiske i popričaš sa drugarima koje čeka isti izbor.

Srećno!

08/03/2016 15:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments